Bagdadi (43) overleden

AMSTERDAM, 14 DEC. De Frans-Libanese filmregisseur Maroun Bagdadi (43) is overleden aan de gevolgen van een val op de trap in het huis van zijn ouders in Achrafiyé.

Bagadadi studeerde film aan de IDHEC te Parijs. De Libanees van christelijke huize debuteerde in 1982 met een speelfilm over de oorlog in zijn vaderland, Petites guerres, nadat hij in 1975 al een documentaire aan hetzelfde thema gewijd had (Beyrouth, ô Beyrouth). Na L'homme voilé ontving Bagdadi tijdens het festival van Cannes 1991 de juryprijs voor Hors-la-loi, de psychologische studie van een langdurige gijzeling in Libanon. Alleen La fille en air (1992) over de spectaculaire bevrijding van een Parijse gevangene door zijn vrouw in een helikopter haalde de Nederlandse bioscoop. Bagdadi werkte een jaar in Amerika als assistent van Francis Ford Coppola.