Atleet De Bruin weer toegelaten tot wedstrijden

ROTTERDAM, 14 DEC. Discuswerper Erik de Bruin mag weer aan wedstrijden meedoen. Organisatoren en deelnemers hoeven niet langer beducht te zijn voor sancties van de Internationale Amateur Atletiek Federatie. Dat heeft Istvan Gyulai, secretaris-generaal van de IAAF, aan de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie laten weten. De reactie van De Bruin vanuit Ierland: “Weer een stap in de goede richting.”

De Bruin werd op 1 augustus bij een atletiekgala in Keulen betrapt op het gebruik van doping. Daardoor mocht hij de wereldkampioenschappen in Stuttgart alleen als toeschouwer bijwonen. Maar half november sprak de tuchtcommissie van de atletiekbond de 30-jarige topsporter vrij. De commissie vond de bewijzen voor het dopinggebruik van De Bruin niet overtuigend.

De internationale atletiekfederatie heeft nu schriftelijk laten weten dat ze de uitspraak van de Nederlandse tuchtcommissie erkent. Wel moet de IAAF-council over de zaak-De Bruin nog een beslissing nemen. Dat zal pas eind april gebeuren. Na bestudering van het Nederlandse vonnis brengt de IAAF-dopingcommissie advies aan de IAAF-council uit.

Dat betekent dat De Bruin nog altijd geschorst kan worden. Al lijkt dat de discuswerper zelf niet waarschijnlijk. “Als ze me eerst tot de wedstrijden toelaten, en me daarna toch weer uitsluiten, dat is toch niet logisch. Maar je weet het met die jongens nooit”, zegt hij er laconiek achteraan.

De Bruin is van plan om bij de Nederlandse indoorkampioenschappen zijn comeback te maken, al is het dan maar bij het kogelstoten, niet zijn favoriete nummer. Als dat goed uitpakt, sluit hij ook deelname aan de Europese indoorkampioenschappen in Parijs niet uit. “Om te laten zien dat ik er weer ben.” In het verleden heeft hij internationale indoorkampioenschappen meestal gemeden omdat hij zich in de eerste plaats toch discuswerper voelt, geen kogelstoter.

Volgens De Bruin is er inmiddels een begin gemaakt met het normaliseren van de betrekkingen tussen hem en de atletiekbond. De Bruin heeft zich door zijn eigen bond verraden gevoeld toen die hem uitsloot van het WK in Stuttgart. Hij vindt nog steeds dat de hele gang van zaken eerst behoorlijk moet worden uitgepraat.

De KNAU zegt in een reactie op het bericht van de internationale atletiekfederatie tevreden te zijn met de voorlopige opstelling van de IAAF. Volgens de atletiekbond wordt daardoor bij atleten en wedstrijdorganisatoren veel onrust weggenomen.