Wereldkampioenen falen in NK bridge

UTRECHT, 13 DEC. “Ik heb geen idee, werkelijk niet”, verzuchtte André Mulder. Op de vraag de hoeveelste landstitel bridge dit nou voor hem was, moest de topspeler uit Alphen aan de Rijn het antwoord schuldig blijven. Zijn partner, Leo van den Brom, wist het evenmin. Voor de Amstelvener is het in ieder geval wel het tweede kampioenschap van dit jaar, want in februari won hij al de paren met Erik Kirchhoff. Dat het team van Hok 1 (Van den Brom-Mulder en Ramer-Van der Neut) landskampioen bij de viertallen is geworden, en dus alle wereldkampioenen verslagen heeft, lijkt wonderlijker dan het is. Het paar Mulder-Van den Brom is met elkaar goed voor een slordige vijftien landstitels en Jaap van der Neut heeft er nu twee. Alleen nestor Roald Ramer smaakte voor het eerst het zoet van de hoofdprijs smaken.

Drie teams waren zaterdagochtend nog in de race. Modalfa speelde de hele dag met de wereldkampioenen Leufkens-Westra en Muller-De Boer. Desondanks viel het door zware nederlagen tegen Hok 1 en Continental uit de boot. De finale ging nu tussen Hok 1 en het aloude Continental met het derde wereldkampioenspaar, Jansen-Westerhof, in de gelederen. Zondag, bij het ingaan van de finale, wist Hok zich gesteund door een bonus van 22 wedstrijdpunten omdat het de reguliere competitie had gewonnen.

In het eerste kwart van de finale kende Hok een vliegende start. Dat had Continental voornamelijk aan zich zelf te wijten want de 'krasse knarren' van het Nederlandse topbridge, de geroutineerde Van Oppen en Rebattu, waren uit hun gewone doen. In de slemzone liepen zij tegen een aantal rampen op. Bovendien zat het Jansen en Westerhof, die hun club soeverein de finale hadden binnengeloodst, ook niet mee. Met name Piet Jansen zat niet lekker in zijn vel: “Het ging me allemaal veel te langzaam. Na een uur hadden we pas drie spellen klaar.” Na veertien spellen was het verschil, inclusief de bonus, al tot 58 punten opgelopen. Continental besloot om in de opstelling Jansen-Westerhof en Van Cleeff-Jansma verder te spelen. Meer dan wat sprokkelwerk op kleinere spellen kwam dit kwartet echter niet. De handen lagen er ook niet naar. Bovendien waren de beslissingen van het viertal ook niet altijd loepzuiver. Getuige bijvoorbeeld onderstaand spel. Vanwege de over het algemeen saaie handen en de grote voorsprong van Hok dreigde de finale uit te lopen op een anticlimax. Met nog veertien spellen te gaan was de achterstand nog steeds een dikke vijftig punten. Van Oppen-Rebattu namen toen de plaats in van Jansen en Westerhof. Zowaar begon Continental eindelijk te scoren. De tegenaanval kwam echter net te laat, maar de eindstand kreeg wel een dragelijker aanzien: 137-103. Landskampioen van 1992, USS, degradeerde dit jaar samen met WAC en BCO 1. Het bevestigt nog eens hoe klein de verschillen in de meesterklasse eigenlijk zijn. Promovendi zijn Star 1, Modalfa 2 en ABC 1.Derde zitting, spel 1

Noord geverNoord

Niemand kw.ß7 AH63

ß6 H95

ß5 HB109

ß4 H2

WestOost

ß7 8ß7 10954

ß6 AV1087ß6 63

ß5 6543ß5 V87

ß4 1075ß4 9843

Zuid

ß7 VB72

ß6 B42

ß5 A2

ß4 AVB6

Open kamer Jansen-Westerhof: 4 +2 (480) Gesloten kamer Van der Neut-Ramer: 4SA geredoubleerd +2 (1320) Winst Hok 1: 13 imps.

    • Jan van Cleeff