VS weten niet of Noord-Korea over 'de bom' beschikt

WASHINGTON, 13 DEC. De Verenigde Staten weten niet met zekerheid of Noord-Korea er in is geslaagd een kernbom te maken of nog bezig is met de ontwikkeling daarvan. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie, Les Aspin, gisteren gezegd.

Volgens Aspin bestaat er kans op een nieuwe oorlog op het Koreaanse schiereiland: “De situatie is gevaarlijk, maar niet gevaarlijker dan drie, vijf of tien maanden geleden. Oorlog in Korea zou zeer, zeer veel slachtoffers vergen, vooral burgers”, aldus Aspin. In Zuid-Korea wonen dichtbij de grens met Noord-Korea 16 miljoen mensen.

De VS hebben 32.000 militairen gelegerd in Zuid-Korea, die het 750.000 man sterke Zuidkoreaanse leger terzijde moeten staan in geval van een oorlog. Het Noordkoreaanse leger telt naar schatting 1,1 miljoen manschappen. “Er is geen ander deel van de wereld dat zoveel (Amerikaanse) militaire aandacht krijgt”, zo zei Aspin.

Hoewel Washington tot nu toe steeds grote zorgen had geëtaleerd over het Noordkoreaanse streven een kernwapen te bouwen, meenden de Amerikanen dat Pyongyang nog geen bom in gereedheid had. Aspin sprak gisteren echter van “een zekere mate van onzekerheid” die inhoudt dat de mogelijkheid dat Noord-Korea op dit moment al wel 'de bom' heeft niet kan worden uitgesloten. Vaststaat dat Noord-Korea over genoeg plutonium beschikt voor het maken van een of twee bommen; of dat al is gebeurd blijft de vraag.

Noord-Korea ontzegde begin dit jaar het Internationaal Atoombureau (IAEA) verdere toegang tot zijn nucleaire installaties en dreigde in maart zelfs het Nonproliferatie Verdrag (NPV), dat de verdere verspreiding van kernwapens tegengaat, te verlaten. Op die laatste stap kwam Noord-Korea terug; het land blijft (voorlopig) ondertekenaar van het NPV. Maar het besluit geen IAEA-inspecties meer toe te laten is nog steeds van kracht.

Tien dagen geleden bood Pyongyang aan vijf kleinere installaties opnieuw open te stellen voor inspecties, maar de twee grootste en meest geheimzinnige niet. De VS hebben hier afwijzend op gereageerd. President Clinton zei zaterdag nog eens dat de VS “fanatiek voortgaan” met hun pogingen Noord-Korea via diplomatieke kanalen tot andere gedachten te brengen. (AP, Reuter)