Turkse politie doet inval bij 'spreekbuis' PKK

ANKARA, 13 DEC. Op last van het staatsveiligheidshof heeft de Turkse politie het afgelopen weekeinde in verscheidene steden invallen gedaan in de kantoren van de pro-Koerdische krant Özgür Gündem (Vrije Agenda).

Alle journalisten en het technisch personeel werden voor verhoor aangehouden. Van de 110 gearresteerden in Istanbul zijn 92 inmiddels weer op vrije voeten, terwijl nog 21 journalisten in Zuid- en Zuidoost-Turkije worden vastgehouden. De verwachting is dat Özgür Gündem vanaf morgen weer gaat verschijnen.

Volgens de gerechtelijke autoriteiten is bij de invallen gebleken dat er organisatorische banden bestaan tussen de krant en de ultra-linkse Koerdische Arbeiders Partij (PKK), die strijdt voor een onafhankelijk Turks-Koerdistan. Enkele leidinggevende journalisten zouden een guerrillatraining hebben ondergaan. Bij de inval in het kantoor in Istanbul werden volgens de autoriteiten twee pistolen, gasmaskers, identiteitsbewijzen van soldaten die door de PKK werden vermoord, een PKK-voucher ter waarde van 400 miljoen Turkse lira's (ruim 50.000 gulden), propagandamateriaal van de PKK en medische hulpmiddelen aangetroffen. De eigenaar van Özgür Gündem, Yasar Kaya, bestrijdt dat er sprake is van strafbare feiten. Volgens hem is de actie van de politie bedoeld om de oppositiepers in Turkije het zwijgen op te leggen.