Socialisten bezorgen Cavaco Silva nederlaag

MADRID, 13 DEC. De centrum-rechtse regering van premier Anibal Cavaco Silva heeft gisteren een gevoelige nederlaag geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Portugal. Volgens de eerste tellingen heeft de socialistische oppositie een overwinning behaald op de regerende sociaal-democratische partij.

De socialisten kregen in totaal ongeveer 36 procent van de stemmen tegen 34 procent voor de sociaal-democraten. Hoewel de regerende partij met behulp van de kleinere partijen op het platteland nog steeds een groot aantal plaatsen in handen wist te houden, behaalden de socialisten in Lissabon en Porto een ruime overwinning op de sociaal-democraten.

De uitslag wordt gezien als een belangrijk signaal dat de regering van Cavaco Silva niet langer het vertrouwen van de Portugese kiezers geniet. Cavaco Silva wist de verkiezingen van 1989 en 1991 overtuigend van de socialisten te winnen. Maar de regering ligt het laatste jaar hevig onder vuur als gevolg van de economische problemen waarmee Portugal kampt.

Portugal wordt daarbij de laatste weken aanhoudend geteisterd door stakingen en demonstraties, onder meer van het personeel van de luchtvaartmaatschappij TAP, het medische personeel en studenten. Ruim een week geleden, in het zicht van de verkiezingen, verving de premier vier van zijn meest bekritiseerde ministers. Vorige maand kondigde hij eveneens een omvangrijk economisch steunprogramma aan, dat de stijgende werkloosheid moet bestrijden.

Nu de pogingen om de kiezersgunst terug te winnen zijn mislukt, wordt er rekening gehouden dat de landelijke verkiezingen zullen worden vervroegd. Deze staan pas in 1995 op de agenda, maar naar verwachting zal de socialistische president van Portugal, Mario Soares, de huidige verkiezingsuitslag gebruiken om de verkiezingen eerder uit schrijven.

    • Steven Adolf