Snoop Doggy Dogg

Snoop Doggy Dogg. Doggystyle (Warner 7 92279-2)

De Amerikaanse rapper Snoop 'Doggy' Dogg maakte een droomdebuut. De berichten over de opnamen van zijn eerste cd Doggystyle waren zo positief dat er in Amerika vóór het verschijnen al twee miljoen exemplaren van besteld waren. De plaat kwam in de Billboard Top 100 dan ook binnen op nummer één. De enige smet op Snoop Doggs glorieuze positie is dat hij binnenkort wellicht zal worden veroordeeld wegens moord in een drive-by shooting.

Snoop Dogg werd bekend door zijn samenwerking met de beroemde rapper Dr. Dre, op wiens laatste cd hij een nummer had gerapt en die nu Doggystyle geproduceerd heeft. Doggystyle opent met een sample van Curtis Mayfield, uit de soundtrack Superfly die ook later weer opduikt. Deze soepele, spannende sfeer van onderhuidse dreiging heeft Snoop Dogg in zijn hele muzikale stijldoorgevoerd, met suizende geluidseffecten, ratels en broeierige orgels ondersteund door lenige baslijnen in een gepolijste produktie.

Snoop Dogg, die nu vrij is tegen een borgsom van een miljoen dollar, heeft in zijn teksten natuurlijk weer de nodige opmerkingen over het leven van een 'Original Gangster' (OG) en de onvermijdelijke expliciete verwijzingen naar seks. 'If you can't fuck that day, just lay back and open your mouth' stelt hij voor in het nummer Aint No Fun (If The Homies Can't Have None). Meer dan met dit soort voorspelbaarheden verleidt Snoop Dogg met zijn in verlokkelijke cool verpakte onbetrouwbaarheid.

    • Hester Carvalho