Scarlatti

Allesandro Scarlatti: Cinque Profeti; door La Stagione o.l.v. Michael Schneider (Harmonia Mundi, 05472 77291 2)

De Paus had in het begin van de achttiende eeuw de gewoonte om op kerstavond een groot diner aan te richten voor zijn kardinalen, waarbij tevens speciaal voor de gelegenheid geschreven muziek werd uitgevoerd. In 1705 componeerde Alessandro Scarlatti voor die gelegenheid de cantate Cinque Profeti (hij schijnt er drie geschreven te hebben, maar alleen deze is bewaard gebleven). In een aaneenschakeling van recitatieven, aria's en een enkel duet (en ter afsluiting een koor) laat tekstdichter Silvio Stampiglia vijf profeten uit het Oude Testament een gesprek voeren over de geboorte van Jezus, waardoor zij na de nodige twijfels blij verrast zijn.

De muziek van Scarlatti is verhalend en laat af en toe ook elementen van de Italiaanse barok-opera doorklinken. De componist heeft veel werk gemaakt van de instrumentale tekstuitbeelding, waarin feestelijkheid, serene rust en treurzang elkaar afwisselen.

Michael Schneider geeft met zijn ensemble La Stagione een fraaie en zorgvuldige uitvoering, met veel aandacht voor de tekst en ruimte voor de uitstekende solisten.

Omdat dat ook in 1705 gebeurde, wordt de cantate ingeleid met een kort, feestelijk kerstconcert. Gekozen is voor een zes-delige Sonate a quattro van Corelli.

    • Paul Luttikhuis