Rode rijkdom in het Witte Huis

De nieuw ingerichte Lincoln zitkamer van het Witte Huis is een Victoriaans rood kleurenorkest van franje, tressen, rozen, medaillons, adelaars, krullen, opgebonden pluche gordijnen en kroonluchters. Dat is de meest opmerkelijke verandering die de vrouw van de president, Hillary Rodham Clinton, tot nog toe in de inrichting van het Witte Huis heeft aangebracht.

Het druk beschilderde plafond echoot de donkerrode rozetpatronen op het tapijt dat is nagemaakt van een laat negentiende-eeuws exemplaar. Het is de stijl van The gilded age, het tijdperk van uitbundige speculatie en ostentatieve rijkdom (1865-1880). Clintons nieuwe Rode Paleis is ook een markering van het eindpunt van de zegetocht die de eenvoudige jongen uit het plaatsje Hope, Arkansas, naar Washington heeft gemaakt. Dergelijke uitbundigheid hoort bij de psychologie van het Oude Zuiden van de VS, waar afstammelingen van Ierse turfstekers het leven van Engelse squires leidden op plantages met koetsen en slaven. Scarlett O'Hara uit Gone with the wind zou graag in de Lincolnvertrekken logeren.

Hillary Rodham Clinton heeft veertig boeken gelezen over de negentiende eeuw en met name de tijd van Lincoln, waar The gilded age op volgde. Ze heeft met een ontwerpster uit Arkansas, Kaki Hockersmith, de hele zolder afgezocht naar oude stukken uit die tijd om er de Lincoln-gastkamers mee te vullen.

De Ovale Kamer heeft gouden gordijnen met blauwe randen, een groot gemarkeerd gouden presidentieel stempel op het midden van het donkerblauwe tapijt. De nieuwe bekleding is uitgevoerd in rood en goud, toevalligerwijs ook de kleuren van de Washington Redskins footballclub, en daarom wordt de Ovale Kamer nu ook wel The redskin room genoemd. Clinton heeft ook het oude bureau van president Kennedy er weer naartoe gehaald. Clintons privé-werkkamer heeft donkerrood kunstleren behang en een zware houten tafel waar heel wat grote verdragen op zijn getekend.

De bonte, nieuwe inrichting vormt een sterk contrast met de lichtblauwe, ingetogen waardigheid van Clintons voorganger Bush. Bij Bush thuis was alles wat sleets door de vele kinderen, kleinkinderen en de hond die over de vloer kwamen. De gordijnen leken niet uit een operatheater te komen maar hingen aan gewone rails.

De zitkamer van de Clintons is in pasteltinten gehouden, alles perfect op zijn plaats. Het past bij een echtpaar met een tienerdochter en een kater, die niet zoveel overhoop kunnen halen als drie generaties tegelijk. De totale herinrichting van het Witte Huis heeft 400.000 dollar gekost. Dat bedrag is uit giften bijeengebracht.

Sinds de vrouw van John F. Kennedy, Jacqueline, het Witte Huis een nieuwe beurt gaf en er een museum van maakte - toeristen mogen elke dag een paar kamers en zalen bezoeken - is de herinrichting een traditie geworden voor elke nieuwe president.

Voor Kerstmis hebben de Clintons een veertig kilo wegend Witte Huis van koek laten maken. De koks hebben 150 uren gestoken in de bouw en de versiering met chocola, glazuur en marsepein. Het heet The house of Socks en Clintons gelijknamige kater wordt er 21 keer in afgebeeld, terwijl hij de 'soxafoon' bespeelt, verkleed is als geheim agent, de horizon afspeurt of een rendierwagen voorttrekt.

In het kerstseizoen komen er zo'n 150.000 toeristen en gasten door het Witte Huis, die dit en de kerstbomen allemaal kunnen aanschouwen. De kerstkaart van dit jaar, verstuurd naar 200.000 adressen, is een foto van het presidentiële echtpaar onder een portret van president Lincoln. Dochter Chelsea is er niet bij, want zij wordt door haar moeder tegen dergelijke publieke verschijningen beschermd.

    • Maarten Huygen