Protestactie door cliënten van thuiszorg

ROTTERDAM, 13 DEC. Ongeveer achtduizend werknemers en cliënten in de thuiszorg hebben zaterdag in Den Bosch geprotesteerd tegen het kabinetsbeleid. Aanleiding voor de protestbijeenkomst waren het voorstel van staatssecretaris Simons (volksgezondheid) om volgend jaar een inkomensafhankelijke eigen-bijdrageregeling voor de hele thuiszorg in te voeren, en het plan van het CDA om de huishoudelijke hulp uit te sluiten voor vergoeding door de AWBZ.

“Nu door al die ondoordachte ideeën vanuit Den Haag de fundamenten dreigen te worden weggehaald onder de thuiszorg, is het de plicht van de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LTV) een moment van redelijkheid af te dwingen”, zo zei voorzitter H. Tjassing op de bijeenkomst.

In de Bossche Brabanthallen herhaalde het CDA-Kamerlid A. Lansink zijn vorige week gedane voorstel om niet, zoals het concept-verkiezingsprogramma van zijn partij stelt, de huishoudelijke hulp uit de AWBZ te halen, maar er een aan een budget gebonden subsidieregeling voor te treffen. De cliënt zou voor die hulp vijftien gulden per uur moeten betalen tot een van het inkomen afhankelijk maximum.

De LVT noemt de suggestie van Lansink een kleine stap in de goede richting. “Maar het is niet wat wij het beste vinden voor onze cliënten”, aldus Tjassing. De LVT blijft voorstander van een integrale collectieve financiering van de thuiszorg. Lansink weigerde toe te zeggen dat het CDA-programma definitief op dit punt wordt gewijzigd. Het leverde hem een massaal boe-geroep op.

Jaarlijks maken ongeveer twee miljoen veelal oudere mensen gebruik van de thuiszorg.