Premier József Antall van Hongarije overleden na een ernstige ziekte

BOEDAPEST, 13 DEC. In Boedapest is gisteren op 61-jarige leeftijd de Hongaarse premier, József Antall, overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. President Göncz heeft minister van binnenlandse zaken Péter Boross tot waarnemend premier benoemd.

Boross heeft gisteravond na een spoedzitting van het Hongaarse kabinet beloofd het beleid van Antall voort te zetten. “Mijn prioriteiten zijn stabiliteit, openbare vrede, de constitutionele orde en de tenuitvoerlegging van het regeringsprogramma”, aldus Boross in een gesprek met de staatsradio.

Antall, de eerste premier van Hongarije na de val van het communisme, leed aan kanker aan de lymfklieren, de zogeheten Non-Hodgkin-lymfziekte. Volgens het Hongaarse persbureau MTI stierf hij aan hartstilstand. De premier was op 23 november in een ziekenhuis in Boedapest opgenomen, kort nadat hij van een behandeling in Duitsland naar Hongarije was teruggekeerd. Zijn overlijden werd gisteren bekendgemaakt door de zichtbaar geschokte president Arpád Göncz, die vele jaren met Antall bevriend is geweest. Zaterdagavond had de president Antall op zijn ziekbed onderscheiden met het Grootkruis van Verdienste van de Hongaarse Republiek wegens zijn inspanningen voor “het scheppen van een democratische en grondwettelijke orde in de Republiek Hongarije, het herstellen van haar onafhankelijkheid en haar integratie in Europa”.

Göncz heeft waarnemend premier Boross gevraagd het land te leiden tot er een opvolger van Antall is aangewezen. Volgens de grondwet kan de president een premier aanwijzen, die de instemming van een meerderheid van het parlement nodig heeft. Als dat niet lukt, moeten vervroegde parlementsverkiezingen worden gehouden. Antall heeft nagelaten een duidelijke opvolger aan te wijzen.

Duizenden rouwende Hongaren verzamelden zich gisteravond voor het parlementsgebouw in Boedapest om de overleden premier te eren. Ze zongen het volkslied en staken kaarsen op. Boross prees Antall als een man die Hongarije een erfenis van “constitutionele orde en vrede” heeft nagelaten. “Als resultaat van zijn inspanningen is Hongarije bekend als een eiland van stabiliteit”, aldus Boross.

Kort voor zijn dood richtte Antall, leider van de belangrijkste regeringspartij, het Hongaars Democratisch Forum (MDF), zich een brief tot alle MDF-leden. Hij schreef dat Hongarije zich op de juiste weg bevindt na een eeuw van dictatuur en oorlogen. “Terugkijkend zien we een opkomende natie en een land dat zich vernieuwt.” Hij hield de leden van zijn partij voor dat de particuliere sector in de Hongaarse economie al meer dan de helft van het nationaal inkomen voor zijn rekening neemt, dat de inflatie onder controle is en dat de werkloosheid begint af te nemen. “We hebben onze politieke taak volbracht en de economische herstructurering ten uitvoer gebracht.” (Reuter, AP)