Ook zenuwgestel van Korda is dat van een topper

ROTTERDAM, 13 DEC. Hij was een van de best bewaarde geheimen uit de top vijftien van de ranglijst. Op een willekeurige dag kan hij briljant tennissen, verkent hij de onvindbare hoeken van de baan en lijkt tennis plotseling een eenvoudig spel. Maar hij had de naam belangrijke finales te verliezen en wedstrijden uit handen te geven die hij eigenlijk moest winnen.

Petr Korda, een 25-jarige Tsjech met het lichaam van een stripfiguur en de uitstraling van een ballenjongen, verraste dit weekeinde in de grand-slamcup in München met overwinningen op Pete Sampras en Michael Stich, de nummers één en twee van de wereld. Hij overleefde vijf matchpunten en zestig aces.

Tegen Sampras stond hij zaterdag in de halve finale vier-en-een-half uur op de baan. Beide spelers kampten in de vijfde set met kramp. Korda maakte vijf wedstrijdpunten onschadelijk voor hij met 3-6, 7-6 (7-3), 3-6, 7-6 (12-10) en 13-11 de winst naar zich toe trok. Sampras, die het jaar eindigde met de beste score (85-16) van het afgelopen decennium en met dertig aces zijn totaal voor 1993 bracht op 1066, was na afloop niet meer in staat een toelichting te geven. Hij was uitgedroogd en had maagkrampen. Korda zei, met een fles bier in zijn hand, dat hij twijfelde of hij een dag later nog zou kunnen spelen. “Misschien kom ik niet en ga ik skiën. Misschien kan ik tennissen.”

Het was een zware nacht voor Korda, die zijn dokter uit Praag had laten overkomen om zijn stijve arm en elleboog te behandelen. “Ik heb in bed de hele tijd liggen tennissen. Ik droomde van de partij tegen Sampras”, vertelde Korda na de finale. “Maar ik werd optimistisch wakker, omdat ik me beter voelde dan ik had verwacht. Niet groots, maar niet ook zo slecht.”

Hoewel beide spelers tussen de punten door in slow-motion over de baan strompelden en hun oogleden ver onder hun neus hingen, begaf het Stichs uithoudingsvermogen het als eerste in de finale. Stich stond zaterdag tegen Stefan Edberg ook vijf sets op de baan en won de afgelopen drie weken bovendien de ATP-finales en drie wedstrijden in de Davis-Cupfinale tegen Australië. Tegen Edberg leek hij zaterdag al te bezwijken. De Zweed had in de eerste twee sets fabelachtig tennis laten zien. Stich kon niet veel meer doen dan hopen op een ommekeer. Die kwam en Stich redde zich met 2-6, 3-6, 6-3, 6-3 en 6-1. Gisteren werd het hem te veel. “Mijn benen konden niet meer”, zei de Duitser na de 2-6, 6-4, 7-6 (7-5), 2-6 en 11-9 nederlaag. Zelfs de dertig aces - tegen drie van Korda - brachten geen uitkomst. Er stonden veertien dubbele fouten tegenover.

Korda heeft inmiddels een 7-2 voorsprong opgebouwd in de ontmoetingen met Stich. In Duitsland heeft hij zelfs nog nooit van Stich verloren. “Mijn vader heeft me geleerd te vechten op de baan, nooit op te geven. Dat heb ik gedaan”, zei Korda, die dit jaar nog geen enkel toernooi had gewonnen en twaalfde staat op de wereldranglijst. Hij verdiende ruim drie miljoen gulden met zijn zege, al levert het evenement met de zestien beste spelers van de vier grand-slamtoernooien geen punten voor de ranglijst op. De ranglijst is van de ATP, de spelersvakbond. De grand-slamcup is een veredelde, lucratieve exhibitie van de ITF, de internationale tennisfederatie.

De linkshandige Korda, die is gezegend met dezelfde natuurlijke timing als Andre Agassi, brak aan het einde van 1991 door tot de top-tien. Hij was lange tijd een onderkende en kleurloze speler, die slechts af en toe iets van zijn gaven ten toon spreidde. Met zijn armen als luciferhoutjes en zijn springerige piekhaar kreeg hij de bijnaam 'Woodstock', naar de stripfiguur uit de serie 'Peanuts'. Bovendien wist hij zich slechts zelden de wijze raad van zijn vader, die hem tot zijn achttiende coachte, te herinneren. Regelmatig verspeelde hij een 2-0 voorsprong in sets. Vorig jaar op Roland Garros loste hij het eerste deel van de belofte in door de finale te bereiken. Maar aan dat resultaat werd afbreuk gedaan, doordat hij onderweg geen enkele geplaatste speler tegenkwam en in de finale door zenuwen overmand geen kans kreeg van de koele Jim Courier. “Mijn arm was van hout”, zei Korda toen na afloop. Het afgelopen weekeinde bewees hij voor de eerste maal ook in een finale over net zoveel uithoudingsvermogen en over hetzelfde zenuwgestel als de echte toppers te beschikken. Het schept opnieuw verwachtingen. In januari speelt hij het grand-slamtoernooi in Australië.