Mungra bereidt stappen voor tegen Jessurun

DEN HAAG, 13 DEC. De Surinaamse zakenman, A. Mungra, heeft de Amsterdamse advocaat mr. A. Moszkowicz opdracht gegeven te onderzoeken of de Surinaamse politicus en kinderarts A. Jessurun voor de Nederlandse rechter kan worden aangeklaagd wegens smaad.

Mungra noemt de verklaringen van Jessurun bij zijn verhoor in september voor de Nederlandse politie, dat Mungra en Bouterse samen wel eens in de cocaïnehandel zouden kunnen zitten, lasterlijk. “Al zou Mungra een kennis zijn van Bouterse en al zou waar zijn dat Bouterse in cocaïne handelt, dan wil dat nog niet zeggen dat mijn cliënt ook in drugs handelt”, aldus Moszkowicz.

Van Mungra dient woensdag voor het gerechtshof in Amsterdam het hoger beroep van een kort geding waarin de Surinamer eist dat Justitie de verdenkingen aan zijn adres hard maakt of het gerechtelijk vooronderzoek beëindigt. Mungra zegt grote, zakelijke hinder te ondervinden van de beschuldigingen, die volgens hem elke grond missen. In een eerder kort geding besliste de Haagse rechtbank dat Justitie gewoon kan doorgaan met het onderzoek naar Mungra en andere Surinamers wegens handel in cocaïne en de ontvangst van smeergelden.

H. Goedschalk, de vorige week door de regering ontslagen president van de Centrale Bank van Suriname, ontkent dat hij in het buitenland bankrekeningen zou hebben. Hij reageert daarmee op een bericht in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag waarin stond dat de politie de verdeling van het smeergeld, dat Goedschalk volgens de FIOD van Nederlandse bedrijven heeft ontvangen, heeft getraceerd. Goedschalk heeft volgens het politie-onderzoek gebruik gemaakt van een Zwitserse bankrekening in Zürich en twee bedrijven die hij een jaar geleden oprichtte op de Britse Maagdeneilanden.

Goedschalk ontkende in Paramaribo tegenover journalisten dat hij smeergelden heeft ontvangen. De berichten hierover doet hij af als 'niet op feiten te zijn gebaseerd'. Hij vindt het merkwaardig dat de berichten over smeergelden weer opgehaald worden, juist nu vandaag in Suriname een kort geding dient waarin hij zijn ontslag aanvecht.

Volgens Goedschalk wordt getracht om “de positieve stemming” die er is rond zijn zaak, negatief te beïnvloeden. Hij zegt geen vennootschappen te hebben opgericht. “Deze beschuldigingen zullen niet hard gemaakt kunnen worden”.

Bij het Haagse openbaar ministerie is inmiddels ongerustheid ontstaan over het voortdurend via NRC Handelsblad uitlekken van gegevens uit het onderzoek in de zogeheten 'smeergeld-zaak'. Justitie overweegt een onderzoek naar het lek. Mungra zegt juridische stappen te overwegen tegen NRC Handelsblad omdat de krant zich zou laten gebruiken voor een politieke actie gericht op het besmeuren van Surinamers.