Mexico

Tierra Caliente: Mestiza (World Roots 1). Distributie: Music & Words. Juan Reynozo: Plays Sones & Gustos (Corason COCD 105). Distributie: Munich

Bij Mexico denken velen onmiddellijk aan mariachi, de kleurig uitgedoste café- en straatorkestjes waar men als toerist nauwelijks omheen kan. Voor hen die hun exotische kicks het liefst thuis beleven is het handig te weten dat men zulke Mexicanen nu ook in de woonkamer of in het café op de hoek ontbieden kan. Een telefoontje naar guitarronspeler Ramón Balderas Sanchez in Amsterdam en Tierra Calienta draaft op zoals ze dat op de cd Mestiza doet: goedgemutst (sombrero!) en met veel 'Ay, ay, ay'. Naast gitaren en trompet zitten er in dit groepje ook twee violisten maar hun rol is bescheiden vergeleken met die van hun bejaarde collega Juan Reynoso op diens cd Sones & Gustos. Deze 'Paganini of the Hot Lands' speelt de traditionele feestmuziek uit het zuiden van Mexico die nog niet door de platenindustrie glad is gewalst. Dat 'walsen' mag men vooral wat de 'gustos' betreft heel letterlijk nemen want die hebben een heel vloeiend, 3/4 maats-karakter. De 'sones' zijn meestal iets hoekiger en worden gespeeld in dubbel tempo. Begeleid door twee gitaren en een tamborita improviseert Reynoso op de ene na de andere prachtmelodie, waarbij zijn vette geluid, soms op de grens van het valse, vaak smartelijk schrijnt. Ook de vocalen, met flinke uithalen, zijn bezwangerd van sentiment. Mooie cd dus om deze maand alle minpunten van 1993 nog eens bij door te nemen. Limonadeglazen vol mescal erbij en janken maar!

    • Frans van Leeuwen