Mader, Wiberg en Compagnoni winnen skiwedstrijden; Alleskunner beheerst super-G

VAL D'ISERE, 13 DEC. De Oostenrijker Günther Mader kan alles een beetje. Sommige facetten van het skiën beheerst de allrounder zelfs uitstekend. Door zijn overwinning in de eerste super G-wedstrijden van het seizoen behield de 26-jarige Mader gisteren de leiding in het klassement om de wereldbeker.

Twee maanden voordat de Olympische Winterspelen beginnen, zegevierde Mader in het Franse Val d'Isère. De afdaling was zaterdag afgelast. In het Zwitserse Veysonnaz won de Zweedse Pernilla Wiberg de slalom en de Italiaanse Deborah Compagnoni de reuzenslalom.

Mader verdiende met zijn tweede zege 30.000 gulden. Twee weken geleden had hij al gewonnen in Park City. Het was zijn vijfde overwinning in een super G-race, zijn tiende wereldbekertriomf. Mader, derde bij de Olympische afdaling van 1992 in Albertville, denkt de juiste vorm te pakken te hebben.

De tegenstanders waren voor de start enigszins uit balans gebracht. De Noren moesten het verlies verwerken van hun trainer, Ales Gartner, die zaterdag op 45-jarige leeftijd na een hartaanval was overleden. De tweevoudige wereldkampioen en winnaar van Olympisch goud, Kjetil-Andre Aamodt, eindigde als tweede. De Amerikaan Tommy Moe werd derde. De vierde (Jan Einar Thorsen) en de zesde plaats (Atle Skaardal) waren overigens weer voor de Noren, op wie in Lillehammer stevig jacht zal worden gemaakt. Met tranen in de ogen en een rouwband om de arm stapte Aamondt het erepodium op. Gartner, afkomstige uit Slovenië, overleed in Savognin, Zwitserland. “Deze wedstrijd was ter ere van hem, hij was een heel goede trainer.”

Bij de vrouwen maakte de 23-jarige Pernilla Wiberg uit Zweden in Veysonnaz een matige verrichting in de eerste manche in de tweede meer dan goed. De Olympische en wereldkampioene in de reuzenslalom glipte in de tweede omloop langs de Italiaanse Moreno Gallizio, de jeugdwereldkampioene. Als gevolg van een achillespeesblessure miste de Zweedse de tweede helft van het voorolympisch seizoen. “Ik ben de training pas in augustus begonnen. Dat is een beetje laat, maar het is me goed bevallen.” De Oostenrijkse Anita Wachter, die tijdens de reuzenslalom op zaterdag ten val was gekomen, raakte de leiding in de wereldbekerstand aan Wiberg kwijt. De Francaise Carole Merle hield zich evenmin staande.

De Italiaanse Deborah Compagnoni, Olympisch kampioene super G, zou in Lillehammer wel eens voor een stunt kunnen zorgen. Het gemak waarmee de Italiaanse zaterdag de beide manches van de reuzenslom won, was opvallend. Het parkoers was bijzonder lastig. Een week geleden had Compagnoni al in Tignes gewonnen.