Lega Nord trekt binnenkort leden uit parlement terug

ROME, 13 DEC. De Italiaanse protestpartij Lega Nord wil binnenkort haar parlementsleden terugtrekken om zo vervroegde verkiezingen af te dwingen.

Behalve deze provocatie heeft zij ook een oproep gedaan aan andere centrum-rechtse krachten om samen een alliantie tegen links te vormen.

Op een tweedaags congres in Milaan kondigde partijleider Umberto Bossi aan dat de Lega haar kamerleden en senatoren zal terugtrekken zodra de begroting voor het komend jaar is goedgekeurd. De partij heeft steeds gezegd dat op dat moment niets het uitschrijven van vervroegde verkiezingen meer in de weg staat. Het terugtrekken van de tachtig parlementariërs (op een totaal van ongeveer duizend) is bedoeld om te onderstrepen dat het zittende parlement geen goede weerspiegeling van de samenleving meer is.

Maar Bossi, onder druk wegens een justitieel onderzoek naar financiële malversaties binnen de partij en groeiende interne kritiek, koos niet alleen maar confrontatie. Hij nodigde andere nieuwe centrum-rechtse groeperingen uit tot samenwerking, waarbij hij overigens uitdrukkelijk de neofascistische partij uitsloot, die zaterdag ook de vorming van een rechtse alliantie heeft aangekondigd. De Lega kan de stemmen leveren die de plannen van de anderen mogelijk maken, zei Bossi.

“We kunnen de eerste steen zijn van een liberaal-democratische groep”, aldus de Legaleider. En in een verwijzing naar de rol die de christen-democraten sinds de oorlog hebben geclaimd: “Wij zijn de nieuwe dijk tegen het communisme.”

Dat was een duidelijk ouverture naar mediamagnaat Silvio Berlusconi, die al een paar maanden bezig is met plannen voor een nieuwe partij die moet voorkomen dat links aan de macht komt. In een reactie op de toespraak van Bossi zei Berlusconi gisteren dat hij goede mogelijkheden ziet voor samenwerking.

De federalistische plannen van de Lega hoeven daarbij volgens hem geen bezwaar te zijn. “We moeten niet bang zijn voor het federalisme”, zei Berlusconi. “Het is een formule die op veel manieren inhoud kan krijgen. Ik geloof niet dat de Lega nog de werkelijkheid van het ene en ondeelbare Italië ter discussie stelt.”

De Lega bevestigde op het congres haar plannen voor federalisering van Italië, in drie grote regio's. In zijn toespraak zei Bossi dat die geen voorstel voor opsplitsing van het land in drie Italiës is. “Het federalisme verenigt juist. Het is het corrupte centralistische systeem dat het land heeft verdeeld.”

Bossi ging slechts kort in op het justitiële onderzoek tegen de voormalige penningmeester van de partij, die heeft toegegeven dat hij ongeveer 300.000 gulden heeft aangenomen van het Ferruzzi-concern zonder dit openbaar te maken, zoals de wet eist. De Legaleider zei dat het hierbij niet om corruptie gaat, omdat de Lega niet om het geld zou hebben gevraagd en omdat Ferruzzi na overhandiging van de envelop met inhoud, vlak voor de parlementsverkiezingen vorig jaar, geen tegenprestatie heeft gevraagd. Volgens Bossi is het geld overigens nooit gebruikt, omdat het bij een inbraak twee dagen later op het partijkantoor in Milaan is gestolen.

Op het congres is een massale inzameling gehouden om het geld terug te geven aan Ferruzzi. Deze oproep heeft volgens een voorlopige schatting al rond de 200.000 gulden opgeleverd.

    • Marc Leijendekker