Krachttraining helpt Dirks aan zege in Duindigt-cross

WASSENAAR, 13 DEC. Atleet Tonnie Dirks verkeert in de vorm van zijn leven. Gistermiddag behaalde hij op de renbaan van Duindigt zijn tweede overwinning in het cross-circuit, nadat hij twee weken geleden in Tilburg ook al had gezegevierd.

De omstandigheden waren zwaar voor de atleten. Het parcours had veel bochten en was modderig door de regen. Dirks speelde in de 17e editie van de Duindigt-cross met de concurrentie. Na één van de vier ronden van 2500 meter was hij al los van de anderen. De atleet uit het Brabantse Zeeland heeft wel een verklaring voor zijn topvorm. “Ik train normaal twee keer per dag. De laatste tijd geef ik ook training op mijn club in Vught. Daar doe ik altijd de warming up mee. Bovendien heb ik eenmaal per week krachttraining op het programma staan. Het is de enige verklaring die ik heb voor mijn vorm.”

Dirks is niet bang dat hij teveel wedstrijden loopt. “Voor de komende vier weken staan nog vier wedstrijden op mijn programma. Ik loop de 10 Engelse mijl in Den Haag, op oudejaarsdag een cross in Soest, dan nog twee wedstrijden in de eerste week van januari. Een in Duitsland en de halve marathon in Egmond. Daarna volgt een maand rust.” De Brabander waagt zich in februari voor de eerste maal in zijn loopbaan aan een hoogtestage in Marokko. “Ik heb nog nooit op hoogte getraind. Dat wil ik toch wel eens proberen.” Dirks neemt in elk geval deel aan het EK, begin augustus in Helsinki. “Ik wil mij kwalificeren voor de 10.000 meter. Haal ik de limiettijd van 28.20 niet dan loop ik in elk geval de marathon, waarvoor ik mij in september in Amsterdam heb gekwalificeerd. Als de hoogtetraining mij bevalt, dan ga ik voor de aanvang van het baanseizoen nog een keer op hoogtestage.”

Op Duindigt deden Luc Krotwaar en de Etiopiër Getaneh Tessema vergeefse pogingen in het kielzog van Dirks te blijven. Het tweetal zag de achterstand echter alleen maar groeien. Tessema werd na afloop niet in de uitslag opgenomen. Hij was op weg naar de start verrast door het schot en toen in de wedstrijd gestapt, wat enkele concurrenten niet was ontgaan.

De Kenyaanse Margaret Kagiri won de 5000 meter bij de vrouwen. De Afrikaanse ondervond stevige concurrentie van marathonkampioene Anne van Schuppen en de titelhoudster veldloop Irma Heeren. Van Schuppen behoefde, als tweede, slechts twee seconden toe te geven op de Afrikaanse. De Haagse atlete had afgelopen week 150 kilometer getraind in de voorbereiding op de marathon, die zij eind januari in Osaka loopt. Irma Heeren werd derde op zes seconden. De Zeeuwse, tweede bij het WK run-bike- run, heeft voor het voorseizoen haar debuut op de marathon op het programma staan. “Ik wil in Rotterdam 2 uur en 35 minuten lopen”, kondigde zij op Duindigt aan.