Irritatie bij Gatt over lobbyisten

GENEVE, 13 NOV. Internationale onderhandelingen trekken heel vaak lobbyisten aan, zeker als ze over de spelregels voor de wereldhandel gaan. Hoeveel er dezer dagen in Genève zijn, valt niet precies te achterhalen. Maar het staat wel vast dat de Amerikanen verreweg het best zijn vertegenwoordigd. Volgens de Amerikaanse missie zijn het er minstens vierhonderd.

Directeur-generaal Peter Sutherland van de GATT (algemene overeenkomst inzake tarieven en handel) liet gisteren voor het eerst publiekelijk blijken van enige irritatie hierover. Hij vond hun aanwezigheid niet erg, maar lobbyisten moeten wel “redelijke” standpunten vertegenwoordigen. En de delegaties van de verschillende landen moesten volgens Sutherland “onafhankelijk” handelen.

Of ze dat ook werkelijk doen? De GATT-topman liet zich er niet over uit, althans niet in het openbaar. Een lid van de Amerikaanse delegatie wilde er naderhand fluisterend wel iets meer over kwijt. “Peter Sutherland liet Mickey Kantor vanmorgen op luide toon in een telefoongesprek weten dat hij zich laat inpakken door Jack Valenti.” Deze Hollywood-tycoon is al dagen in Genève. En hij heeft laten weten tot het bittere eind van de zogenoemde Uruguay-ronde te blijven. De baas van de Motion Picture Association kreeg gisteren twee keer de gelegenheid met de zeer druk bezette Amerikaanse onderhandelaar Kantor te praten. Valenti is de grote kracht achter de lobby van Hollywood om de Europese film- en tv-markt helemaal open te breken.

Ook talrijke andere Amerikaanse groepen hebben hun pleitbezorgers. Bovendien was ook een delegatie van het Congres in Genève, onder aanvoering van de zwaargewichten Richard Gephardt en Dan Rostenkovsky.

“Ik dacht even dat ik Washington zou missen, toen ik naar Genève ging. Dat blijkt niet het geval, want Washington is hier,” zei de Amerikaanse GATT-diplomaat Rufus Yerxa gisteren.