Gillhaus maakt drie treffers, Vitesse mikt op derde plaats

ROTTERDAM, 13 DEC. Vitesse blijft voorlopig de derde club van Nederland, achter Ajax en Feyenoord, maar vóór PSV.

De Arnhemmers versloegen gisteren thuis FC Groningen met 4-1. Na zeventig minuten spelen stond het nog 1-1. Hans Gillhaus maakte drie doelpunten, waarvan twee met het hoofd. Cocu maakte de derde Vitesse-goal, op aangeven van Gillhaus. De Groninger Ter Avest scoorde tegen. De ploeg van trainer Theo Vonk blijft na de elfde nederlaag van dit seizoen in de degradatiezone. Groningen is geen schim meer van de jarenlange subtopper van weleer. Vonk zelf zag na afloop nog wel wat lichtpuntjes.

De enige tegenvaller incasseerde Vitesse al vóór de wedstrijd. Verdediger Vermeulen raakte op weg naar het stadion samen met collega Pothuizen betrokken bij een ongeval. Vermeulen brak daarbij zijn rechter bovenarm en is voor enkele weken uitgeschakeld. Wisselspeler Pothuizen, die de auto bestuurde, kwam met de schrik vrij.

Voor de eerste keer sinds zijn komst heeft Erik Meijer een hoofdrol vertolkt bij PSV. De Eindhovense club versloeg thuis Volendam met 3-0. De voormalige MVV'er scoorde een maal en was nauw betroken bij de tweede goal van Hoekstra. Meijer kreeg bij PSV de voorkeur boven Kalusha, die nog wel inviel. Edwin van Ankeren maakte de derde goal voor PSV. Hij was juist in het veld gekomen voor Kieft. PSV speelde wederom niet best, maar ondervond weinig tegenstand van het zwakke Volendam.

FC Utrecht verloor in Nieuw-Galgenwaard met 5-0 van NAC. Het was de grootste nederlaag op eigen veld sinds de 7-1 van vier jaar geleden tegen PSV. De thuisclub kreeg volgens zijn trainer Leo van Veen een lesje in doeltreffendheid. Binnen twintig minuten was het 3-0 voor NAC door achtereenvolgens Van Hooijdonk (acrobatische rebound), Lokhoff (op randje buitenspel) en een fraaie boogbal van Brusselers. Oosterhuis en Van der Ark kregen voor rust de kans op een tegentreffer, maar zij scoorden niet. In de tweede helft vergrootte de club uit Breda, de voorsprong. Lokhoff maakte zijn tweede goal. Aangever was Remie die in de slotfase de bal ook klaar legde voor Van Hooijdonk: 5-0.

RKC verloor thuis met 2-1 van VVV. De Waalwijkse ploeg speelde slap en lusteloos. Verberne scoorde snel 1-0 voor de Venlonaren, RKC'er Boogers maakte gelijk. Scheidsrechter Van Vliet kreeg het zeven minuten voor tijd aan de stok met RKC'er Hutten. De linksback kreeg eerst geel en toen hij bleef doormekkeren rood. De voormalige topscorer Decheiver werd gewisseld en reageerde zijn onvrede daarover af op een waterzak. Het handjevol toeschouwers in Waalwijk kon meegenieten van de stroom scheldwoorden die Decheiver aan trainer Vérel toevoegde.

MVV versloeg in Maastricht Heerenveen met 3-1. De Friezen maken moeilijke tijden door na een goede start. Tammer scoorde nog wel 1-0, maar MVV won uiteindelijk ruim en verdiend. Derksen, Roelofsen en Visser waren de doelpuntenmakers. Sparta won thuis met 1-0 van Go Ahead Eagles door een doelpunt van Dennis de Nooijer. De Rotterdammers bevinden zich als gewoonlijk onderin de middenmoot. De verrassende debutant uit Deventer zakte naar de tiende plaats.