Foto: AMSTERDAM - Enkele honderden krakers zijn ...

Foto: AMSTERDAM - Enkele honderden krakers zijn zaterdagmiddag in Amsterdam slaags geraakt met de politie.

De Mobiele Eenheid voerde charges uit op de Nieuwezijds Kolk in de binnenstad. De politie trachtte te voorkomen dat daar een pand op nummer 23 zou worden bezet. De krakers wilden met het bezetten van het pand protesteren tegen de voorgenomen sloop van een aantal historische panden in de binnenstad van Amsterdam voor de vestiging van een luxehotel en een winkelcentrum. Enkele krakers wisten toch het pand te bezetten, maar hadden het alweer verlaten toen de politie binnenkwam. Vier krakers raakten tijdens de schermutselingen gewond. De politie verrichtte geen arrestaties. Onder de agenten vielen geen gewonden. De demonstratie begon zaterdag om twee uur 's middags op de Nieuwezijds Kolk en leidde langs een aantal vestigingen van de ABN-Amro bank. Een deel van de demonstranten bestond uit bewoners van een complex van tien andere, langdurig gekraakte panden in de Nieuwezijds Kolk, dat eigendom is van ABN-Amro. Het bankconcern probeert vandaag in een kort geding een ontruimingsbevel te krijgen. Een groot deel van het gebied tussen Nieuwezijds Kolk, de Nieuwezijds Voorburgwal en de Nieuwe Nieuwstraat, moet worden gesloopt voor de nieuwbouwplannen van de bank. Veertien monumentale panden in dit gebied worden gesloopt en weer opgebouwd. Morgen worden tijdens een hoorzitting bezwaren tegen de sloopvergunningen behandeld. De politie schatte het aantal demonstranten op 250, de krakers op 500. In de Amsterdamse binnenstad zijn 43 luxehotels, acht meer dan vijf jaar geleden; de bezettingsgraad ligt rond de 35 procent. Volgens de VVV is de komende jaren in Amsterdam geen groei van hotelgasten te verwachten door de recessie. Vier- en vijfsterrenhotels zijn afhankelijk van zakenreizen, en daardoor volgens een woordvoerder van de VVV, nog kwetsbaarder. (Foto H.C. Bouton)