Eindhoven treedt op tegen verloederde wijk

EINDHOVEN, 13 DEC. Alle bewoners van het Lavendelplein en omgeving in de Eindhovense Kruidenbuurt hebben van burgemeester dr. R. Welschen een brief in de bus gekregen waarin hun op straffe van bekeuringen wordt gesommeerd hun caravans voor de deur weg te halen, geen bomen meer om te zagen en geen plaveisel meer op te breken. “De situatie”, aldus de burgemeester in zijn brief, “is zo verziekt dat volwassenen nauwelijks durven op te treden tegen de daders. Toch is en blijft het verboden om stenen uit de grond te trekken”.

Welschen schreef de brief op verzoek van de politie, waarvan hij hoofd is als burgemeester, omdat de politie strenger in de wijk wil gaan optreden. Al geruime tijd is er in de buurt volgens de woordvoerder van Welschen sprake van “verloedering”, vandaar, zegt hij, werd het tijd om “in klare taal” duidelijk te maken dat er een einde moet komen aan de “wildgroei”.

Welschen kondigt een streng optreden aan tegen vernielingen. Daarbij roept hij de hulp in van de bewoners. Verder zegt hij dat de vernielers aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade. Degenen die hun caravans voor de deur hebben staan worden gesommeerd deze vandaag (maandag) te verwijderen anders worden er op de kosten van de eigenaren juridische stappen ondernomen.

Voorzitter mevrouw R. van Herk van de Stichting buurtbeheer Kruidenbuurt zegt tevreden te zijn met de brief. Ze had vanmorgen nog geen reacties binnen, maar, zegt ze, “ik heb de indruk dat het merendeel van de bewoners eveneens blij is met de brief. Overigens wil ik er op wijzen dat, hoewel de buurt zorgen baart, de meeste bewoners keurig nette mensen zijn.” In de Kruidenbuurt staan ongeveer 1.300 huizen.