Eduardo Frei winnaar verkiezingen in Chili

SANTIAGO, 13 DEC. De christen-democraat Eduardo Frei heeft zaterdag de Chileense presidentsverkiezingen gewonnen. Hij versloeg zijn rechtse rivaal Arturo Alessandri met 58 tegen 24 procent. Bij de parlementsverkiezingen traden geen grote verschuivingen op.

De 51-jarige Frei, die kandidaat was van de centrum-linkse coalitie van de aftredende president Patricio Aylwin, treedt in maart in functie. Aylwin nam in 1990 op vreedzame wijze de macht over van generaal Pinochet.

Frei verklaarde bij zijn aantreden: “Er is geen weg terug. Chili heeft duidelijk laten zien dat het democratie wil. We zullen de democratie blijven consolideren.” Tijdens zijn campagne beloofde de presidentskandidaat dat hij ernaar zou streven de presidentiële bevoegdheid te herstellen om de opperbevelhebbers aan te wijzen. Zaterdag wilde Frei niet ingaan op de vraag of hij de 78-jarige ex-dictator generaal Pinochet zou vragen af te treden als opperbevelhebber van de strijdkrachten. Pinochet heeft volgens de grondwet, die onder zijn bewind werd opgesteld, de bevoegdheid tot 1997 op zijn post te blijven.

Frei's voorzichtige opstelling wordt in verband gebracht met het feit dat de parlementsverkiezingen geen echte meerderheid voor centrum-links hebben opgeleverd. De machtsverhoudingen in de volksvertegenwoordiging zijn vrijwel ongewijzigd gebleven: centrum-links heeft haar meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behouden, maar kan er niet beschikken over een tweederde meerderheid om hervormingen door te voeren. In de Senaat verloor de coalitie zelfs één zetel. Mede door de aanwezigheid van acht door het leger benoemde senatoren, die tot 1997 hun zetel mogen behouden, vormt centrum-links een minderheid in de Senaat. Als Frei hervormingen tot stand wil brengen, zal hij ten minste een deel van de oppositie achter zich moeten zien te krijgen. “We moeten een brede consensus met de oppositie opbouwen. De oppositie verdient respect”, aldus Frei in een vraaggesprek met de krant El Mercurio. Nadrukkelijk ontkende Frei dat de militairen enige zeggenschap zouden krijgen over de vorming en het beleid van de regering.

De overwinning van Eduardo Frei, zoon van een voormalige president, was algemeen verwacht. Hij is gekozen voor een periode van zes jaar. Door zijn verkiezing sluit een historische cirkel zich, aangezien het zijn vader was die in 1970 de macht overdroeg aan Salvador Allende, die drie jaar daarna door een staatsgreep van generaal Pinochet ten val werd gebracht. De nu aftredende Aylwin was een persoonlijke vriend van Frei senior. (Reuter)