Dorpstalenten laten zich afbluffen door allegaartje

AMSTELVEEN, 13 DEC. De dorpstalenten lieten zich afbluffen door het allegaartje uit de grote stad. De technische hockeyschool van Bloemendaal werd verrast door de keiharde forechecking van Amsterdam. Na de 5-3 overwinning van de nummer twee op de nummer één is de spanning terug. De competitie is gered. En de roep om een snelle invoering van play-offs verstomde. Met dank aan de Bloemendaal-verdedigers, die zich zaterdagmiddag lieten aftroeven door “typisch Amsterdamse bluf”.

De woorden komen uit de mond van Pieter Offerman, de verliezende coach. “Amsterdam kwam met zijn hele hebben en houwen naar voren. Op zo'n moment moet je de bal naar voren raggen. Maar wij wilden het teveel hockeyend oplossen. Dat zit nu eenmaal in ons spel opgesloten. Daarom was het jammer dat Bovelander niet achterin stond. Die ramt er een paar met een snelheid van 180 kilometer per uur naar voren.”

Bovelander is een van de weinige Bloemendaal-spelers die een uitstekende basistechniek paren aan fysieke kracht. De meeste van zijn teamgenoten beperken zich tot flitsend combinatiespel. Goed genoeg voor de landstitel en de ongeslagen status in het nieuwe seizoen. Veertien maanden lang bleef Bloemendaal in de competitie zonder nederlaag. Vorig seizoen leek de landskampioen ook te sneuvelen in Amstelveen. Toen stelde Bovelander in zijn eentje een punt veilig. Zoals Jan Wouters Ajax dikwijls uit onmogelijke situaties redde. Want hockeyers spiegelen zich graag aan hun voetballende collega's.

Bij Amsterdam relateert men liever aan het verleden. De topper op papier was in praktijk geen topper, omdat de Amsterdamse ploeg geen eenheid vormde. Eenheid die er bij familieclub Bloemendaal van huis uit zit ingebakken. Het verschil tussen opleiding en import. Amsterdam schudt zijn sporen van diversiteit van zich af. Ervaren krachten van elders gaan hand in hand met jonge talenten uit eigen kweek. De geroutineerde buitenstaanders als Brinkman en de Australiër Reid geven de ploeg karakter. En de jonge Amsterdammers Eric Gerritse en Erwin Peters poetsen het imago van de import-club weg.

Jacques Brinkman was zaterdag de uitblinker bij Amsterdam. De 150-voudig international, die vorig seizoen bij Kampong ruzie kreeg en nog een paar duels in de Duitse competitie meespeelde, voelt zich thuis bij zijn nieuwe club. Hij scoorde twee keer en neutraliseerde als directe opponent het 'gevaar' Bovelander. Zijn coach Joep Brenninkmeijer prees hem na afloop: “Ik heb nog nooit iemand zo constant zien spelen bij een nieuwe club. Jack zorgt ervoor dat onze dips kleiner zijn.” Brenninkmeijer doelde op de periode dat Amsterdam het zonder Van den Honert (blessure) en Reid (naar Australië) moest stellen. Toen sleepte Brinkman zijn ploeg er door heen.

Het gemis van sommige spelers is een blijvend probleem voor Amsterdam. De meesten hebben een baan, die hen nog al eens over de grens brengt. Mordac en Reid missen veel trainingen, zonder dat het hen speeltijd kost. Amateuristisch gedrag of gezonde realiteit? De mix van jong en oud, van Nederlanders en buitenlanders, van techniek en kracht. Amsterdam vaart er wel bij en koestert dit seizoen reële hoop op de eerste landstitel na bijna twintig jaar.

Bloemendaal voert een heel ander beleid, met een sterk jeugdopleiding als basis. Jonge talentjes uit de regio worden dankbaar ingelijfd en ingepast in het oranje keurslijf. Geen uitstapjes zonder gevolgen. Dat ondervond doelman Eric Jan de Rooij, die een paar wedstrijden liet lopen wegens een buitenlandse stage. De Rooij is inmiddels weer terug, maar maakt pas na de winterstop zijn rentree. Een disciplinaire straf, waarmee de vermaarde keeper ogenschijnlijk vrede heeft. Hij kijkt wekelijks toe hoe zijn teamgenoten het er van afbrengen.

Twee topclubs met een zeer verschillend karakter. Eigenlijk vullen ze elkaar mooi aan, Bloemendaal en Amsterdam. Op de ranglijst is het verschil nog een punt in het voordeel van Bloemendaal, de club die zich recentelijk nog zo verzette tegen het invoeren van play-offs aan het einde van de competitie. Tot ergenis van de nipte meerderheid, die een vroegtijdige beslissing wil voorkomen met een nacompetitie van de beste vier. Als die play-offs dit seizoen al zouden zijn ingevoerd, was de topper van zaterdag nauwelijks van belang geweest. Nu heerste tenminste de spanning vooraf, de strijd op het veld en de overheersende tevredenheid na afloop van het duel.

    • Jaap Bloembergen