Coalitie nodig op Noord-Cyprus

ANKARA, 13 DEC. Met een opkomst van ruim 95 procent hebben de Turks-Cyprioten gisteren bij de verkiezingen voor een nieuw, vijftig leden tellend parlement de Nationale Eenheids Partij van premier Dervis Eroglu opnieuw aangewezen als de winnaar.

Maar de uitslag (29,85 procent van de stemmen; 17 zetels) is te weinig om zelfstandig aan de macht te blijven. Bovendien is het verschil met de vorig jaar opgerichte Democratische Partij (28,89 procent van de stemmen; 15 zetels), die door president Rauf Denktas wordt gesteund, uiterst gering. Noord-Cyprus koerst dan ook op een coalitieregering af. De sleutel daarvoor ligt bij de Republikeinse Turkse Partij, die met 24,29 procent van de stemmen en 13 zetels als derde eindigde. De rij wordt gesloten door de Populistische Vrijheidspartij (13,69 procent van de stemmen; 5 zetels). De verkiezingsuitslag moet tevens een einde maken aan de animositeit tussen president Denktas en premier Eroglu en de gesprekken in VN-verband met de Grieks-Cyprioten over de toekomst van het eiland weer op gang brengen. Denktas verliet in juli de onderhandelingstafel, omdat Eroglu niet bereid is tot welke consessie dan ook.