Carols en Anthems

The Columbus Consort: Christmas in Early America (Channel Classics, CCS 5693)

Kerstmis in het land van de cowboys, daar kan ik me weinig devoots bij voorstellen. Dat valt echter nogal mee, zoals blijkt uit de opname door The Columbus Consort van een aantal achttiende-eeuwse Amerikaanse Carols and Anthems voor Kerstmis. De componisten zijn bijna allemaal totaal onbekend. Ooit gehoord van Supply Belcher, Samuel Holyoke, Musgrave Heighington of Charles Theodore Pachelbel?

De muziek doet sterk denken aan die uit de Engelse koortraditie: mooie, transparante samenklanken en stemmen die ten opzichte van elkaar niet te veel bewegen. De Amerikaanse componisten werden nog in Engeland geboren of opgevoed door een Engelse docent. Toch geeft de eenvoud in de harmonieën, het gevolg van een calvinistische huiverigheid tegenover meerstemmige muziek, af en toe een bijzonder en eigen karakter aan deze kerstliederen. Een enkele keer verraadt de nogal springerige baspartij dat de componist kennelijk in een afgelegen gehucht werkte, waar hij niet over een orgel kon beschikken en de laagste stemmen dan maar voor het fundament moesten zorgen. In sommige (voor die tijd) gedurfde samenklanken is een prettig soort gebrek aan respect voor de bestaande tradities hoorbaar.

Dat alles maakt deze cd tot een interessante (maar in de eerste plaats een mooi gezongen en stemmige) aanvulling op het bestaande kerstrepertoire.

    • Paul Luttikhuis