Broer van Kim Il Sung vice-president N-Korea

TOKIO, 13 DEC. Kim Yong Ju (71), de jongste broer van de Noordkoreaanse president Kim Il Sung, is het afgelopen weekeinde door de Opperste Volksassembleé gepromoveerd tot vice-president. Ook Kim Pyong Sik (74), die jarenlang in Japan woonde werd gekozen tot vice-president, zo heeft het KCNA, het Noordkoreaanse persbureau, bekendgemaakt.

KCNA maakte geen melding over een functieverandering van de twee bestaande vice-presidenten, Li Yong Ok en Pak Sung Chul, zodat wordt aangenomen dat zij op hun post zijn gehandhaafd. Vooral de plotselinge opkomst van Kim Yong Yu heeft waarnemers verrast. Hij verdween in het midden van de jaren zeventig uit het openbare leven van de orthodox-communistische staat, nadat hij jarenlang had gegolden als een van de grote kanshebbers om zijn tien jaar oudere broer Il Sung op te volgen. Kim Il Sungs zoon, Jong Il (50), leek daarna de aangewezen man om de volgende president te worden, maar volgens kenners van Noord-Korea vindt de oude Kim zijn zoon te wankelmoedig om hem het leidersschap alleen toe te vertrouwen. Mogelijk dat Kim Yong Yu om die reden is teruggekeerd aan de top, om òf Kim Yong Il te ondersteunen òf zelf president te worden. Kim Yong Il blijft overigens de tweede man in de Noordkoreaanse hiërarchie; hij is onder meer opperbevelhebber van het leger.

Ook de aanwijzing van Kim Pyong Sik tot vice-president is volgens kenners opzienbarend. Deze Kim (geen familie van de andere Kims - Kim is een zeer veel voorkomende familienaam in Noord- en Zuid-Korea) vertrok in 1943, toen Korea door Japan was bezet, naar Tokio om daar te studeren. Hij bleef er tot 1972 wonen, te midden van de grote Koreaanse gemeenschap en bracht het er tot voorzitter van een vereniging van Koreanen.

(Noord-)Koreanen die zo lang in het buitenland hebben gezeten worden in Pyongyang doorgaans gewantrouwd. Maar het Noordkoreaanse bewind heeft grote economische problemen - die het vorige week voor het eerst zelf toegaf - en Kim Pyong Sik zou door zijn goede contacten met de Koreanen in Japan mogelijk meer financiële steun kunnen verwerven. De Koreanen in Japan zijn op dit moment al goed voor het versturen van honderden miljoenen dollars per jaar naar familieleden in Noord-Korea, wat onontbeerlijk is voor de Noordkoreaanse economie. (AP, Reuter)