Blunder Rossi kost Milan wereldbeker

TOKIO, 13 DEC. Sao Paulo heeft gisteren in Tokio de strijd om de wereldbeker voetbal gewonnen. De Brazilianen versloegen AC Milan met 3-2. Bij de rust stond Sao Paulo al met 1-0 voor. De Italianen fungeerden als vervangers van de Franse Europese titelhouder Olympique Marseille, die wegens een omkoopschandaal door de wereldvoetbalbond FIFA is geschorst.

Een fout van de Milanese doelman Sebastiano Rossi besliste het matige duel voor 52.000 toeschouwers in het nationale stadion van Tokio vier minuten voor het einde. Rossi kwam bij een Braziliaanse aanval te vroeg uit zijn doel, raakte de bal maar half waarna Muller voor de winnende treffer kon zorgen. Hij bezorgde Sao Paulo daarmee voor de tweede achtereenvolgende maal en de zesde keer in totaal de beker.

In het duel, dat door de Franse scheidsrechter Joel Quiniou herhaaldelijk moest worden onderbroken voor kleine overtredingen, had AC Milan voortdurend een licht overwicht. Sao Paulo gebruikte de spaarzame kansen echter beter. De Brazilianen sloten de eerste helft dan ook af met een voorsprong van 1-0. In de 19e minuut nam Palhinha op de rand van het doelgebied de bal laag aan en passeerde hij Rossi voor de eerste maal. Het was de enige mogelijkheid van de Brazilianen in de eerste 45 minuten, waarin zij de Italianen frusteerden met stug op de man verdedigen. Sao Paulo kwam in de eerste helft goed weg. Eerst bij een volley van Massaro die de lat trof en vervolgens bij een actie van Papin.

Ook na de hervatting was AC Milan sterker. Het leverde al na drie minuten succes op voor Massaro: 1-1. De oudste speler op het veld, de 38-jarige Toninho Cerezo, hielp Sao Paulo in de 59e minuut weer aan de leiding. De uitblinker liet Rossi met een schot van korte afstand kansloos: 2-1. Negen minuten voor het eindsignaal maakte oud-Olympique Marseille Jean-Pierre Papin Zetti met een kopbal gelijk. Vlak voor tijd blunderde Rossi.

“Het was een fout van onze keeper”, gaf de teleurgestelde Italiaanse coach Capello na afloop zijn sluitpost Rossi verschillende malen de schuld. AC Milan veroverde de wereldbeker in 1969, 1989 en 1990. Tele Santana, trainer van Sao Paulo, gaf toe dat zijn elftal gelukkig was geweest. “Het doelpunt was deels een fout van de keeper. Op het moment dat het weer gelijk werd, hield ik ernstig rekening met een verlenging.” (Reuter/AFP/DPA)