Aanklacht van arbiter tegen beschuldiging Van Hanegem

ROTTERDAM, 13 DEC. Scheidsrechter Roelof Luinge heeft vandaag een aanklacht ingediend bij de tuchtcommissie van de KNVB naar aanleiding van de uitspraken van Willem van Hanegem. De Feyenoord-trainer oefende vrijdagavond na de uitwedstrijd tegen Roda JC felle kritiek uit op de arbiter. Luinge voelt zich vooral gekwetst door Van Hanegems opmerking dat hij ooit een duel van Wageningen in beschonken toestand zou hebben geleid. Die aantijging is echter geen reden naar de burgerrechter te stappen. “Daar heb ik verder niks aan. Ik hoef helemaal geen schadevergoeding.”

Luinge kreeg zware kritiek te verwerken naar aanleiding van de rode kaart die hij gaf aan Feyenoorder Ruud Heus. Die trok Roda-speler Van Galen aan zijn shirtje. Aan het voorval ging buitenspel van zijn ploeggenoot Babangida vooraf, meende de Feyenoord-leiding. De grensrechter vlagde niet. Luinge liet doorspelen. Televisiebeelden wezen uit dat de Nigeriaan inderdaad offside stond, maar de arbiter is nog steeds van mening dat het niet om hinderlijk buitenspel ging. “Babangida kreeg de bal niet aangespeeld. Een speler moet strafbaar buitenspel staan.”

Feyenoord leed in Kerkrade zijn eerste nederlaag van dit seizoen. Van Hanegem verklaarde na afloop van het duel dat Luinge de schuldige was voor het verlies. “Hij is een arrogante, enge kwal. Hij heeft de nederlaag op zijn geweten. Scheidsrechters in Nederland krijgen steeds meer betaald en gaan steeds slechter fluiten”, zo luidde de overige kritiek van de trainer.

Luinge zegt niet wakker te liggen van de zaak. “Ik heb uitstekend geslapen nadien. Ik kan heel goed tegen kritiek, we leven tenslotte in een democratisch land. Maar het feit dat ik ooit dronken een duel heb geleid, is pertinent niet waar. Die kritiek gaat gewoon alle perken te buiten. Ik weet niet eens welke wedstrijd hij precies bedoelt. Het gekke is dat ik nooit problemen met Feyenoord heb gehad. Ja misschien een keertje, bij Utrecht-Feyenoord.”

De bekritiseerde scheidsrechter verklaarde vanmorgen tijdens het duel vrijdagavond geen boze worden uit de Feyenoord-dugout te hebben gehoord. Het is de reden dat hij geen aanklacht op het wedstrijdformulier heeft ingediend. Volgens voorlichter Stolk van de KNVB is de zaak uniek. Het is gebruikelijk dat een scheidsrechter iets rapporteert voordat hij naar de tuchtcommissie stapt. De KNVB verwacht dat de tuchtcommissie nog deze week uitspraak doet.

Willem van Hanegem was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Feyenoord wacht op de terugkeer van voorzitter Van den Herik, voor de club officieel zal reageren op de door Luinge ondernomen stappen. Van den Herik verblijft momenteel in het buitenland.