Weekoverzicht

Morgen, zondag 12 december, moet de lang verwachte dag worden: dan wordt, als alles goed gaat, de Uruguay-ronde in de wereldhandelsbesprekingen na zeven lange jaren afgesloten met een GATT-akkoord. In Genève wordt thans de laatste hand gelegd aan de nog resterende geschilpunten: over audio-visuele produkten, zeescheepvaart en verscherping van de anti-dumpingregels. GATT-topman Peter Sutherland zei gisteren te hopen dat de afspraken morgenavond laat allemaal rond zijn, zodat maandag de verdragstekst kan worden opgesteld.

De lang verwachte doorbraak in de slepende wereldhandelsbesprekingen kwam toen EU-Commissaris Leon Brittan en de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Mickey Kantor maandag in Brussel besloten tot wijziging van het fel omstreden landbouwakkoord ('Blair House'). Eeuwige dwarsligger Frankrijk drukte de vreugde enigszins door aan te kondigen dat het Franse parlement maandag en dinsdag zal debatteren over het GATT-akkoord. Tijdens het debat zal het kabinet-Balladur de vertrouwenskwestie stellen om zo steun te verwerven voor het akkoord.

Het Economisch Planbureau in Japan zorgde deze week voor een complete verrassing door te melden dat de economie in het derde kwartaal tegen alle verwachtingen in niet is gekrompen maar gegroeid. En wel met maar liefst 2 procent op jaarbasis. Dat betekent een hele kopzorg minder voor het niet al te stabiele kabinet van premier Hosokawa.

In Brussel had gisteren en vandaag de halfjaarlijkse top van de Europese regeringsleiders plaats. 'Hot items' waren de stijgende werkloosheid en het afbrokkelen van de economische macht van Europa. Uitgangspunt van de discussie voor de twaalf is het zogeheten Witboek van Jacques Delors, voorzitter van de Europese Commissie. Bron van conflict is een ander plan van Delors, namelijk de Europes economie een oppepper te geven via grootscheepse infrastructuurprojecten.

Het olie-embargo tegen Zuid-Afrika is opgeheven, twee dagen na de installatie van een overgangsraad die de eerste verkiezingen na de afschaffing van de apartheid moeten voorbereiden. Op het wapenembargo na zijn nu alle boycots tegen het land opgeheven. Het olie-embargo werd in 1977 afgekondigd.

Het gaat niet goed met de Duitse mark. De munt bereikte gisteren het laagste punt ten opzichte van de gulden in tien jaar. De druk op de munt werd vooral veroorzaakt door de verwachting dat de Bundesbank volgende week de rente zal verlagen en negatieve berichten over het economisch herstel in Duitsland.

Italië werd deze week opgeschrikt door de zoveelste arrestatie in het omvangrijke smeergeld-schandaal. Dit keer was het de beurt aan Mario Schimberni, in de jaren tachtig een van de belangrijkste ondernemers van het land. Als president van het chemische bedrijf Montedison zou hij tussen 1984 en 1986 geheime fondsen hebben opgericht om smeergeld uit te betalen.

De problemen tussen de Britse verzekeringsmaatschappij Lloyd's en haar persoonlijke aandeelhouders, de zogeheten Names, zijn nog lang niet uit de wereld. De Names wezen deze week een aanbod van Lloyd's tot schadevergoeding van de hand, die de Names hadden geëist wegens de aanhoudend grote verliezen die het concern lijdt. Volgens de aandeelhouders zijn de verliezen te wijten aan wanbeleid. In totaal wilde Lloyd's over de brug komen met 900 miljoen pond (ongeveer 2,5 miljard gulden). De Names dachten meer aan 2 miljard pond.

    • Friederike de Raat