Uitgaansverbod in Gabon afgekondigd

LIBREVILLE, 11 DEC. De regering van Gabon heeft een nachtelijk uitgaansverbod ingesteld voor het hele land wegens de ongeregeldheden die zijn uitgebroken nadat bekend was geworden dat president Omar Bongo de eerste ronde van de presidentsverkiezingen nipt had gewonnen.

Hij zou 51 procent van de stemmen hebben behaald. “Hij heeft de verkiezingen niet gewonnen, hij heeft ze gestolen”, schreeuwde een betoger. “En de Fransen hebben hem geholpen om hun belangen in de olie te beschermen”, riep een ander. Volgens Franse waarnemers zouden de verkiezingen redelijk eerlijk zijn verlopen. Militaire eenheden, bewapend met tanks en pantservoertuigen, werden gisteravond ingezet om brandende barricades in de hoofdstad Libreville op te ruimen. Bij de veldslag zouden doden zijn gevallen, onder wie in elk geval één buitenlander, een man uit Benin. (AFP)