Short en gedekt

De speculanten die verdienen aan koersval, de bassiers, hebben het in deze tijden waarin records sneuvelen moeilijk. Hun hobby zal echter volgend jaar nog een stuk duurder kunnen worden. Nu de koersen vrijwel het gehele jaar fors zijn gestegen is menig belegger in de verleiding gekomen of gebracht om te speculeren op de onvermijdelijke koersval. En die kwam maar niet.

Het gevolg is dat nogal wat baissiers bij hun bank voor problemen zorgen. Als de koersen niet dalen maar stijgen, dan kunnen de verliezen van zogenoemde short-posities oplopen, met het risico dat de speculant de bank een strop bezorgt. Banken willen nu meer dekking voor deze vorm van speculatie.

Op dit moment vragen de meeste grote banken wanneer een cliënt één grote baisse-positie heeft een zogenoemde margin-storting van 130 procent tot 140 procent. Tot veertig procent van de oorspronkelijke waarde van de baisse-positie moet dus extra worden gestort in geld of aandelen om verliezen op te vangen. Het heeft er alle schijn van dat dat percentage volgend jaar flink hoger is. Sommige bronnen spreken van 160 procent. Daarmee blijft à la baisse gaan even riskant, maar de klanten zullen meer geld achter de hand moeten hebben. (MS)