Sampras in rust is zelfs nog te sterk voor Chang

ROTTERDAM, 11 DEC. Pete Sampras heeft weinig te klagen over de laatste drie weken. Wat golfen, een beetje tennis en “een extra kerst-gratificatie”: ruim achthonderd duizend gulden. De Amerikaan Sampras, die vaak heeft verloren van Michael Chang, bleef gisteren in de kwartfinale van de grand-slamcup in München zijn landgenoot de baas. Hij won met 7-6 (9-7) en 6-3.

Sampras zei na afloop de extra verdiensten te gebruiken voor de aanschaf van een jetski. Het kan nog meer worden. Sampras, die de eerste versie van het toernooi in 1990 op zijn naam schreef, kan morgen in de finale de hoofdprijs van drie miljoen gulden binnenhalen. Voor de grand-slamcup worden de beste zestien spelers van de vier grand-slams uitgenodigd. Voor de halve finales hadden Michael Stich en Stefan Edberg zich donderdag al geplaatst. Gisteren kwamen daar Sampras en Petr Korda, die Sergi Bruguera met 4-6, 6-0 en 6-4 uitschakelde, bij.

Sampras speelt in München zonder er al te veel voor getraind te hebben. Hij heeft de afgelopen twee weken voornamelijk op de golfbanen in Florida doorgebracht. Chang, de nummer acht van de wereld, heeft nog altijd een 6-4 voorsprong in de onderlinge ontmoetingen tegen Sampras, de nummer een van de ranglijst. Chang hield Sampras de eerste set gemakkelijk bij. Hij kreeg in de tie-break zelfs een setpoint. Maar met een ace en een fout van Chang verzekerde Sampras zich van de eerste set. In de tweede maakte Chang twee fouten die hem in de achtste game kostte. Sampras benutte zijn tweede matchpunt met zijn veertiende ace. “Hij is nog steeds een counter-speler, maar hij komt meer naar het net en is beter gaan serveren”, zo beoordeelde Sampras zijn tegenstander, die zich de laatste maanden sterk heeft verbeterd.

Korda versloeg de nummer vier van de wereld, de Spaanse gravelspecialist, Bruguera, in drie sets. De Tsjech verloor de eerste set met 6-4, maar sloeg terug met een ontluisterende 6-0 en 6-4. Korda speelt vandaag tegen Sampras, Stich tegen Edberg.

Boris Becker kwam later op de avond, tijdens de partij Korda-Bruguera, de Olympiahal binnen. Het publiek begon luid te juichen toen videobeelden van Becker, die zijn zwangere vriendin kuste, op een groot scherm werden geprojecteerd. Becker maakte bekend dat hij Nick Bollettieri heeft gecontracteerd als zijn nieuwe coach, de zevende in zijn carrière. Bollettieri is de voormalige coach van Andre Agassi en heeft op zijn tennisschool ook de jonge Sampras en Courier onder zijn hoede gehad.

“Bollettieri is een van de meest ervaren deskundigen in het tennis. Ik ben er van overtuigd dat hij er aan kan bijdragen dat ik de doelen zal halen die ik mezelf voor 1994 heb gesteld”, zei Becker in zijn verklaring. “Het is voor mij een eer dat ik met een van de groten in het tennis kan werken”, liet de 62-jarige Bollettieri weten. Becker neemt de komende maanden rust om zijn vriendin bij te staan bij de geboorte van hun kind. Hij zal pas weer spelen in februari in Marseille. Hij ontsloeg deze week Eric Jelen, een vriend en collega uit het Duiste Davis-Cupteam, die hem een half jaar had begeleid.