Politiechefs staken commerciële activiteit

AMSTERDAM, 11 DEC. De stichting Transpol, die wordt bestuurd door de belangrijkste politiechefs van Nederland, zal stoppen met haar commerciële activiteiten. Dit is meegedeeld door de directeur van de stichting, J. Kuiper, tevens waarnemend korpschef van de Amsterdamse politie.

Minister Dales (binnenlandse zaken) overweegt een onderzoek naar Transpol en neemt daarover maandag een besluit, aldus een woordvoerder van haar ministerie. Dales meent dat commerciële activiteiten voor de politie taboe dienen te zijn.

Gisteren meldde deze krant dat de stichting Transpol tegen betaling een cursus 'fraude-onderkenning' op de markt brengt. De verzekeraar Centraal Beheer in Apeldoorn is al een klein jaar een van de afnemers. De cursus wordt verzorgd door politiemensen. Het feit dat Transpol wordt bestuurd door de korpschefs Nordholt (Amsterdam), Hessing (Rotterdam), Brand (Den Haag) en het hoofd van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI), Wilzing, geeft volgens Centraal Beheer een extra waarde aan de cursus.

Vorige week ontkende Transpol-directeur Kuiper desgevraagd dat zijn stichting dergelijke cursussen verzorgt. Hij wijtte dit gistermiddag aan een misverstand. “Ik heb mij waarschijnlijk onduidelijk uitgedrukt”, aldus Kuiper.

Volgens hem is Transpol weliswaar betrokken geweest bij de ontwikkeling van de cursus, en is Transpol eveneens de partij die docenten voor de cursus levert, maar wordt de stichting er “geen cent beter van”. De betalingen die een afnemer van de cursus aan Transpol verricht, gaan volgens Kuiper “meteen door naar de docenten”.

Toch heeft het bestuur van de stichting inmiddels besloten de commerciële activiteiten binnen Transpol te beëindigen. Dit gebeurde mede na overleg, deze week, met het ministerie van binnenlandse zaken. “Binnenlandse Zaken vindt dat de politie geen geld voor zo'n cursus mag vragen. Wij hebben het in een nieuwe vorm via Transpol geprobeerd. Dat vindt men ook niet goed. Daarom zeggen we nu: we stoppen ermee”, aldus Kuiper.

De bestuursleden van Transpol waren gisteren niet bereikbaar of ongenegen om commentaar op de zaak te leveren.