NEDERLAND VOL? [2]

Professor Penninx heeft gelijk: aan de hand van de werkelijke cijfers en op de keper beschouwd valt het met die golven immigranten best mee. Bovendien: migratie is tweerichtingsverkeer. Er wordt niet alleen geïmmigreerd, maar ook geëmigreerd. Over de exacte cijfers voor 1992 beschik ik nog niet, maar in 1991 bedroeg de totale immigratie 120.200 en de totale emigratie 57.300, zodat de immigratie dus netto 62.900 bedroeg.

Verder wordt in publikaties vaak de indruk gewekt dat we binnenkort in Nederland 'over de hoofden kunnen lopen'. Dit nu is overdreven. Stel dat we alle Nederlanders even bij elkaar zouden kunnen zetten. Om over hun hoofden te kunnen lopen zouden er dan toch gemiddeld drie op een vierkante meter moeten. Dat betekent drie miljoen inwoners van Nederland op een vierkante kilometer. We zijn met ruim vijftien miljoen, dus voor het plaatsen van de gehele bevolking zou ruim vijf vierkante kilometer voldoende zijn. Daar moeten we dan met zijn allen voor naar de gemeente 's-Gravenmoer (5.14 km2). Als we de grenzen die dag ook even dicht doen valt er op de overige 41.521 vierkante kilometer van ons land geen levende ziel te bekennen.

    • G.C.J. Roord Sr