Nazi-film op festival in Amsterdam

AMSTERDAM, 11 DEC. De omstreden film 'Beruf Neo-nazi', waarvan vertoning enkele dagen geleden door de rechtbank in de Duitse deelstaat Hessen werd verboden, wordt woensdag in Amsterdam gedraaid.

Dat heeft de organisatie van het International Documentary Festival gisteravond bekend gemaakt. De film wordt vertoond in het kader van dit festival en bij gelegenheid van de presentatie van de organisatie FilmFree. FilmFree zet zich in voor de verdediging van de vrijheid van meningsuiting van filmmakers.

'Beruf Neo-nazi' veroorzaakte in Duitsland, nog voor de vertoning, grote opschudding. De filmmakers volgden enige tijd een jonge neo-nazi, Ewald Althans. De hoofdpersoon krijgt in de film alle gelegenheid om te pleiten voor de vestiging van een nieuw nazi-bewind. Ook beweert hij dat in het concentratiekamp Auschwitz geen enkele jood is omgekomen. De filmmakers laten zijn opmerkingen onweersproken.

De voorzitter van de Duitse Joods Centrale Raad, Ignatz Bubis, betitelde de uitlatingen van Ewald als “misdadig” en vroeg om een vertoningsverbod. De rechtbank in Hessen oordeelde dat de film slechts mag worden vertoond in het kader van een discussie waarbij wordt gewezen op het gevaar van rechts-extremisme. Andere deelstaten overwegen eveneens een verbod.

Hans Westra van de Anne Frank Stichting noemt de vertoning van 'Beruf Neo-nazi' tijdens het documentairefestival “een goede middenweg”. Westra zegt geen voorstander te zijn van een absoluut verbod, maar al evenmin van het volledig vrijgeven van de film. “Als mensen met een traumatische geschiedenis, zoals de joden, zich bedreigd voelen dan moet je daar heel zorgvuldig mee omspringen.” Westra zegt niet te twijfelen aan de integriteit van de filmmaker. In Duitsland is Bonengel het maken van nationaal-socialistische propaganda verweten.