Leger Brazilië dreigt met coup

RIO DE JANEIRO, 11 DEC. Het Braziliaanse leger kan “niet werkeloos toezien” hoe het land “afglijdt in de sociale crisis”, die het gevolg is van de toenemende armoede en het onbestraft blijven van misdaden door politici. Dat heeft de Braziliaanse brigade-generaal Sergio Xavier Ferrolla gisteren gezegd tijdens een ceremonie in aanwezigheid van de Braziliaanse president Itamar Franco. Ferrolla staat aan het hoofd van de Braziliaanse hoge krijgsschool (ESG), waar de ceremonie werd gehouden.

De Braziliaanse politiek is al meer dan een maand verlamd door een onderzoek naar corruptie onder tientallen parlementsleden, oud-ministers en gouverneurs, die jarenlang de begroting zouden hebben gemanipuleerd. De politieke impasse en de toenemende economische crisis leiden onder Brazilianen tot grote weerzin tegen de politiek. Velen vinden dat de tijd rijp is voor radicale maatregelen, zoals ontbinding van het parlement of een militaire coup. Brazilië had van 1964 tot 1985 een militair bewind.

Ferrolla zei niet te geloven in een “opstand door het leger of een breuk in de bestaande hiërarchie”, zolang het “democratisch bestuur aan zijn eigen zuivering werkt”, doelend op de parlementaire enquête.

Een peiling van de invloedrijke krant Folha do São Paulo wees gisteren uit dat veel hoge militairen voorstander zijn van een machtsovername als de sociale onrust verder toeneemt. (AFP)