Jeltsin trekt decreet tegen banken in

MOSKOU, 11 DEC. President Jeltsin heeft de Europese Unie tijdens zijn bezoek aan Brussel beloofd dat hij de vorige maand afgekondigde beperkingen op de activiteiten van buitenlandse banken in Rusland binnen zes maanden tot een jaar zal opheffen. De toezegging heeft onder meer betrekking op de ABN Amro bank en de ING-bank.

De toezegging van Jeltsin betreft een omstreden decreet dat onder buitenlandse bankiers in Moskou onrust heeft veroorzaakt. Het decreet bepaalde dat buitenlandse banken die op 15 november nog geen Russische cliënten hadden, met het bedienen van Russen zouden moeten wachten tot 1 januari 1996. De maatregel trof vooral een groep van vijf banken, die juist onlangs van de Russische centrale bank een vergunning hebben ontvangen. Twee van die vijf zijn de ABN AMRO bank en de ING-bank.

Westerse diplomaten in Moskou menen dat Jeltsins decreet het gevolg was van een intense lobby van het Russische bankwezen, dat concurrentie vreest van de efficiënter en goedkoper opererende Westerse banken. Zij hebben ook steeds gezegd dat het decreet niet strookte met de handelsovereenkomst waarover nog tussen Moskou en Brussel werd onderhandeld.

Volgens Pablo Benavides van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, hebben beide partijen gisteren een deadline afgesproken voor de intrekking van het decreet. Hij wilde niet zeggen hoe ver weg de deadline was. Russische diplomaten noemen een termijn van zes maanden voor de vijf banken die hun vergunning al hebben gekregen. Hoe lang andere banken nog moeten wachten, en of de afspraak ook niet-Europese banken betreft, is nog onduidelijk.