Inwoners Washington moeten water koken wegens verontreiniging

WASHINGTON, 11 DEC. Inwoners van Washington en het aangrenzende Noord-Virginia moeten sinds woensdag hun drinkwater koken, omdat er misschien gevaarlijke ziektekiemen in zitten.

De dag van de eerste waarschuwing ontstond er in supermarkten een wedloop op bronwater. Restaurants schenken nu bronwater met of zonder prik. En de Washingtonse ambtenaren en lobbyisten hebben flessen water uit de voorsteden naar hun werk moeten meenemen.

De oorzaak van de drinkwaternood ligt in de zware regenval, waardoor er grond en misschien ook uitwerpselen van dieren in een van de spaarbekkens zijn gespoeld. Hoewel het bij de kraan niet te merken is, hebben waterexperts in het laboratorium wolkjes vuil in het water ontdekt. Door onachtzaamheid van een werknemer in Washington is het waterleidingbedrijf pas laat tot een algemene waarschuwing overgegaan.

Drinkwaterdeskundigen zijn zo bezorgd over troebel water omdat eerder in Milwaukee 400.000 mensen maagkrampen kregen van niet schoon drinkwater. Dat kwam door het zogenoemde cryptosporidium, een parasiet die weken in de menselijke gastheer kan blijven. Er is door de waterdeskundigen in Washington nog geen cryptosporidium ontdekt, maar ze nemen het zekere voor het onzekere. Washington en Noord-Virginia kunnen momenteel geen gebruik maken van een reservespaarbekken omdat dat in reparatie is.

De meeste Amerikaanse waterleidingbedrijven hebben verouderde faciliteiten. De nieuwe wetgevingseisen voor zuiverheid van het drinkwater liggen ver voor op de mogelijkheden. Tot nog toe heeft de Environmental Protection Agency wel 250.000 schendingen van haar eisen ontdekt maar die zijn niet bestraft, omdat er gewoon geen geld is voor de modernisering.

De inwoners van Washington kregen vorige week een waarschuwing dat het percentage lood in het water boven de wettelijk goedgekeurde normen ligt. Er worden jaarlijks naar schatting honderdduizenden Amerikanen ziek van bacteriën in de waterleiding. Tot september is er 6,6 miljard nodig voor de modernisering van de Amerikaanse waterzuiveringsinstallaties. Toevallig was de waterzuiveringsinstallatie in Washington nog een van de modernste.

Het water van Washington geeft normaal een doordringende chloorwalm af, zodat veel bewoners zich altijd al drinkwater per fles laten bezorgen, à zes dollar per negentien liter.

    • Maarten Huygen