Griepgevoel; uitgaven aan hoestdrankjes en middelen tegen verkoudheid per hoofd van de bevolking in guldens

Denen bestrijden verkoudheid en hoestbuien met man en macht. Zij spenderen jaarlijks circa 30 gulden aan hoestdrankjes en middelen tegen de verkoudheid. Nederlanders besteden nog geen acht gulden aan drankjes en pillen, nog geen derde van wat de Denen kwijt zijn. Dit blijkt uit cijfers van het Engelse marktonderzoekbureau Euromonitor.

Echt genezen doen de hoestdrankjes overigens niet, aldus een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Zij verlichten eerder de symptomen.

De griep teistert Nederland, één op de 200 Nederlanders heeft wegens griepverschijnselen al een huisarts geconsulteerd. En dan zijn er vermoedelijk nog veel meer die zonder consult thuis onder de dekens liggen uit te zieken. Huisartsen in het oosten van Nederland hebben het heel druk, daar heeft al één op de 137 inwoners zich met griep gemeld, aldus de Influeza Stichting. Vergeleken met andere griepgolven is dit nog een relatief milde, zo zegt het Nationaal Influeza Centrum. In de winter van 1972-1973 ging één per 87 inwoners naar de dokter.

    • Niek den Tex