Foutjes

Op 19 november werd in verschillende Europese landen het Philip Morris Europees Kampioenschap Simultaan Paren gespeeld. Ondanks het extreem slechte weer in een groot deel van Europa die vrijdagavond, namen ruim 10.000 paren aan deze megabridgedrive deel. Een betere indicatie voor de populariteit van het evenement is nauwelijks denkbaar. De deelnemers aan het simultaneous speelden op tal van plaatsen tegelijkertijd 28 van te voren gedupliceerde spellen. In de NZ lijn won een Frans paar, in OW een paar uit Denemarken. Dit jaar speelden de Nederlanders geen rol van betekenis. Er deden maar enkele tientallen Nederlandse paren mee en ook de winnaars van vorig jaar, het Amsterdamse paar Bakker-Englander, waren afwezig. Kees Bakker teleurgesteld: 'We hadden begrepen dat we naast de titel in onze lijn ook een mooie geldprijs hadden gewonnen. Meer dan een balpoint in een etui is het echter niet geworden, terwijl de winnaars in de andere lijn notabene wel een bom duiten incasseerden.''

Gewoontegetrouw wordt na afloop een boekje uitgereikt met spelverdelingen van commentaar voorzien door beroemde experts. Zo ook dit jaar. Het ziet er allemaal zeer verzorgd uit. Natuurlijk prijkt de naam van Omar Sharif op het glanzend blauwe omslag. Deze ladykiller op leeftijd is voor de zoveelste keer van stal (lees: uit het casino) gehaald om bridge te promoten. Dit keer wordt hij ondersteund door de Britten Tony Forrester en Andy Robson, aangekondigd als Europees Kampioenen (foutje: dat waren ze. Dit jaar won Polen het EK). Gesecondeerd door de twee befaamde eilandbewoners zou het in de analyse van de spellen dus nauwelijks meer mis mogen gaan met onze voormalige filmster. Althans, zou je zo zeggen:

Noord geverNoord

Noord kw.ß7 AB985

ß6 H1052

ß5 98

ß4 H3

WestOost

ß7 1064ß7 HV32

ß6 863ß6 VB974

ß5 VB62ß5 5

ß4 V52ß4 B106

Zuid

ß7 7

ß6 A

ß5 AH10743

ß4 A9874

(De hand is voor de duidelijkheid een kwartslag gedraaid)

West Noord Oost Zuid

pas 1ß7 pas 2ß5

pas 2ß6 pas 3ß4

pas 3ß5 pas 3SA

pas pas pas

Dit is het model biedverloop uit het boekje. Sharif merkt nog op dat je eigenlijk maar het beste in 5ß5 kan zitten. Flauw commentaar natuurlijk en alleen maar van toepassing omdat de ruiten 4-1 verdeeld zitten. In paren haalt geen hond het in zijn hoofd om in vijf laag te eindigen. Normaal eindcontract is natuurlijk 3SA. De commentatoren merken op dat dat contract nog te maken is, zij het lastig. Maar aan het in hun ogen onmaakbare 6ß5 maken zij maar helemaal geen woorden vuil (foutje). Toch hoef je je niet te schamen om in klein slem ruiten te eindigen. Een spannend spel trouwens, zelfs met het actuele slechte troefzitsel. Stel west start met een neutrale schoppen tegen 6ß5. De leider neemt ß7A, troeft een schoppen, slaat ß6A, steekt met ß4H over naar dummy, gooit op ß6H een klaveren weg, troeft weer een schoppen, speelt ß4A en klaveren na, getroefd in dummy en troeft een harten in de hand. Deze positie is nu bereikt:

Noord

ß7 B9

ß6 10

ß5 9

ß4 -

WestOost

ß7 -ß7 H

ß6 -ß6 VB

ß5 VB62ß5 5

ß4 -ß4 -

Zuid

ß7 -

ß6 -

ß5 AH10

ß4 9

Zuid dient nog drie slagen te halen. Dat lukt altijd als hij ß49 voorspeelt. Toegegeven, dit spel is met open kaarten afgewikkeld. Toch is het niet ondenkbaar dat een expert-leider, die goed op het bij- en afgooien van de tegenpartij let, het spel op de hier beschreven wijze wint.

Ook het een na laatste spel uit het boekje heeft een pointe die door ons expertpanel niet herkend wordt. De hand is voor u wederom een kwartslag gedraaid.

West geverNoord

NZ kw.ß7 B1095

ß6 H98732

ß5 HB

ß4 8

WestOost

ß7 H64ß7 872

ß6 AVB6ß6 105

ß5 763ß5 V10854

ß4 H63ß4 B92

Zuid

ß7 AV3

ß6 4

ß5 A92

ß4 AV10754

West Noord Oost Zuid

1ß4 1ß6 pas 3SA

pas pas pas

West doet het er het beste aan passief met ruiten te starten. Het boekje gaat er vanuit dat de leider de boer bijspeelt en merkt op dat ß5V dan gedoken moet worden wil het contract nog gemaakt worden. Foutje, want als oost de switch van ß610 vindt, gaat het contract alsnog down. Overigens is het spel na de ruitenstart interessant genoeg. De leider moet de verleiding weerstaan om ß5B te spelen, maar ß5H leggen, waarna hij meteen klaveren naar de tien moet spelen. West neemt met ß4H en dan pas dient zuid de nagespeelde ruiten een keer op te houden. De verbinding in OW is verbroken, terwijl de leider negen slagen gaat maken in de vorm van vijf klaveren, twee ruiten, twee schoppen of ß7A en ß6H. Helaas komt het boekje aan al dit fraais niet toe. Overigens, laat de ietwat negatieve ondertoon van dit stukje u er niet van weerhouden volgend jaar mee te doen. De formule is zeker de moeite waard, en bridgers van ieder niveau beleven zonder twijfel een plezierige en spannende avond.

    • Jan van Cleeff