Fonds stopt subsidie voor Amphitheater

AMSTERDAM, 11 DEC. Het Fonds voor de Podiumkunsten heeft laten weten dat het de werkplaatssubsidie (110.000 gulden per jaar) van het Amphitheater met ingang van 1994-1995 zal stopzetten. Het theater, een zogenaamde theaterwerkplaats waar jonge theatermakers kansen krijgen, ontving de subsidie vorig jaar voor het eerst. De stopzetting betekent dat het theater geen nieuwe produkties meer kan financieren en de zaal gesloten moet worden.

De beslissing van het Fonds is bekend gemaakt een week na de feestelijke opening van het zojuist voor een ton gemoderniseerde Amphitheater op het terrein van het voormalige Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam. De aan het Amphitheater verbonden theatermakers zeggen 'verbijsterd' te zijn aangezien de Raad voor de Kunst en ook het Fonds voor de Podiumkunsten de produkties van de theaterwerkplaats de afgelopen jaren positief beoordeelden. Naar aanleiding van die gunstige beoordeling en de recente verbouwing ging men er vanuit recht te hebben op een volwaardige werkplaatssubsidie. De gemeente Amsterdam subsidieert de werkplaats vanaf het seizoen 1994-1995 voor de periode van vier jaar met twee ton per jaar ten behoeve van het gebouw en het personeel. In een poging te voorkomen dat de werkplaats gesloten moet worden, organiseert Amphi morgen een protestbijeenkomst.