Feyenoord toont zich slecht verliezer

KERKRADE, 11 DEC. Het onvermijdelijke is gebeurd. Feyenoord leed gisteren de eerste nederlaag van het seizoen. Op een druilerige vrijdagavond in Kerkrade gebeurde wat eigenlijk niet kon uitblijven. Na alle magere overwinningen, na alle zwaarbevochten gelijke spelen. Elf spelers van Roda JC versloegen de tien overgebleven Rotterdammers. Het excuus voor de eerste nederlaag na twintig achtereenvolgende competitieduels ligt voor de hand. Als verdediger Ruud Heus er niet was uitgestuurd, ja dan.

De eerste rode kaart van een Feyenoorder in deze competitie werd de ploeg fataal. Of is het misschien overdreven om een nederlaag aan een numerieke minderheid te wijten? Het spelbeeld bleef hetzelfde nadat Heus uit het veld was gestuurd. Een overvol middenveld met gevaarlijke uitvallen van Roda-zijde. Zoals wel vaker wist de ploeg met een man meer eigenlijk niet veel raad met de overtal-situatie. Als je het heel cru wilt stellen, kwam de rode kaart nog goed van pas ook. Dan kon de nederlaag gemakkelijker worden verklaard.

Feyenoord wint op een stoere wijze, maar kan een nederlaag maar moeilijk verkroppen. De uitschakeling voor de Europa Cup door FC Porto was volgens Feyenoord een gevolg van het veel te harde Portugese spel. De schuld van de nederlaag tegen Roda werd in de schoenen geschoven van arbiter Luinge. Die liet doorspelen terwijl twee Limburgers buitenspel stonden. Dat Heus de doorgebroken Van Galen vervolgens aan zijn shirtje trok (“dat doe ik al tien jaar lang in noodsituaties, dus nu ook”), dat deed er volgens de Feyenoorders niet meer toe. Dat Feyenoord ook met elf spelers aan geen enkele doelpoging toekwam, werd achteloos weggewimpeld door het trainersduo Meijer-Van Hanegem.

De laatste vergeleek de scheidsrechter na afloop met “een arrogante enge kwal, het slechtste dat je als voetballer kunt meemaken”. De immer relativerende triomfator blijkt tegelijkertijd een zeer slechte verliezer. Als speler kon Van Hanegem een teleurstelling maar moeilijk verwerken. Dat maakte hem tot een fantastische sportman. Bijna twintig jaar later blijkt het karakter niet veranderd. Zijn opmerking dat de nederlaag louter aan Luinge te wijten was, is even flauw als misplaatst.

“Luinge is veruit de slechtste scheidsrechter in Nederland”, meende Van Hanegem zelfs in zijn teleurstelling. “Ik heb hem ooit een wedstrijd zien fluiten van Wageningen waarin hij dronken over het veld liep. Scheidsrechters in Nederland krijgen steeds meer betaald en gaan steeds slechter fluiten. De KNVB wil alles in de hand houden, maar de bond moet leren de scheidsrechters in toom te houden. Het interesseert me niets als de uitspraken gevolgen hebben. Ik kan niet tegen onrecht en moest dit even kwijt.”

Luinge floot inderdaad warrig, zijn grensrechters hadden het moeiljk bij de snelle uitvallen van Roda JC. Countervoetbal op zijn best. Met de behendige Huiberts op links, de snelle en sterke Hofstede in het midden en de vliegensvlugge Babangida op de rechterflank beschikt Roda over een van de beste aanvalslinies van de eredivisie. Het drietal wordt goed ondersteund door de balvaardige spelbepaler Van de Luer, die Feyenoord-debutant Larsson overspeelde.

De eerste echte kans kwam na tachtig minuten spelen, van de voet van Feyenoordverdediger Fräser. De voormalige Roda-speler had het als mandekker moeilijk tegen Hofstede. Het siert de Feyenoord-leiding dat het gemis van de snelle verdediger Van Gobbel niet als excuus werd gebruikt. Juist Van Gobbel, die zijn teen heeft gebroken, had in normale doen de snelle Roda-spitsen kunnen bijbenen.

De ironie wil dat niet Heus, maar Feyenoord-doelman De Goey zijn club de das om deed. De man die bijna nooit op een foutje betrapt kan worden, ging voor een keer de mist in. Hij trapte knullig uit en kon de bal binnen een paar seconden uit zijn doel halen. Het 'Edje bedankt' vanaf de tribunes moet de doelman dit keer minder prettig in de oren hebben geklonken. De Goey werd door zijn trainers wel in bescherming genomen.

    • Jaap Bloembergen