China in het voorbijgaan/ China's present ...

China in het voorbijgaan/ China's present past door Pieter Griffioen 112 blz., Uitg. Focus, paperback ƒ 59,50, hardcover ƒ 79,50

Een rechtbank in Shanghai doet uitspraak in een echtscheidingszaak. Sinds de versoepelde Huwelijkswet van 1984 is het aantal ontbonden huwelijken in China sterk gestegen. Veel voorkomende klachten zijn: de ondraaglijk geworden verhouding tussen schoonmoeder en schoondochter, overspel en mishandeling van de vrouw omdat zij een dochter in plaats van een zoon had gebaard.

Fotograaf Pieter Griffioen, gediplomeerd apotheker, is vijfmaal in China geweest en heeft er 30.000 km gereisd. In 'China in het voorbijgaan' bundelde hij honderd foto's die sterk doen denken aan de befaamde China-foto's van Henri Cartier-Bresson. Die vergelijking dringt zich niet alleen op door stijlverwantschap, maar ook doordat Griffioen zich concentreerde op de aspecten van de Chinese samenleving waarvan hij vermoedde dat ze binnen afzienbare termijn zullen verdwijnen: de noedelmakers, de mandenvlechters en de stoomlocomotieven. China-veteraan Willem van Kemenade, correspondent van deze krant, schreef een informatieve inleiding.