Weber mag spelen voor Belgisch voetbalelftal

BRUSSEL, 10 DEC. De Kroaat Josip Weber heeft gisteren de Belgische nationaliteit gekregen.

De aanvaller van Cercle Brugge is daardoor met onmiddellijke ingang speelgerechtigd voor de nationale ploeg van zijn nieuwe vaderland. Weber zegt echter niet met het oog op het WK in de Verenigde Staten, waarvoor België zich heeft gekwalificeerd, van nationaliteit te zijn veranderd. Hij gaf persoonlijke omstandigheden op als reden. Wel weigerde hij recentelijk nog uit te komen voor Kroatië. Een speler mag volgens de internationale regels slechts voor een tweede vaderland uitkomen, als hij nooit voor het oude heeft gespeeld.

Weliswaar kwam Weber drie keer in actie voor Kroatië, maar die duels hadden geen officieel karakter. De Belgische bondscoach Van Himst, niet bepaald ruim zittend in produktieve aanvallers, heeft al gezegd belangstelling voor de aanvaller te hebben. Weber, bezig aan zijn zesde seizoen bij Cercle, was de laatste twee jaar topscorer van België. Momenteel voert hij de schutterslijst aan met vijftien doelpunten, gemaakt in zestien duels. In totaal heeft Weber in de Belgische competitie al 120 keer gescoord. Ajax toonde voor de start van deze competitie interesse voor de aanvaller. (SID)