PvdA-voorzitter Rottenberg over staatkundige vernieuwing; 'Politiek blind voor onvrede'

AMSTERDAM, 10 DEC. PvdA-voorzitter F. Rottenberg vindt de resultaten van de staatkundige vernieuwing te mager. “Het debat in de Tweede Kamer van de afgelopen week kan mij weinig boeien”, aldus Rottenberg vanochtend bij het begin van het PvdA-congres in Amsterdam.

Rottenberg verwijt alle democratische partijen in Nederland dat ze “afwezig zijn op de plekken waar hevige onvrede heerst”. Hij vindt dat ook de PvdA te veel de ogen sluit voor het feit dat veel kiezers uit protest stemmen op Janmaat, de leider van de Centrum Democraten. Volgens Rottenberg moet de PvdA het aandurven om in gesprek te gaan met mensen die openlijk sympathiseren met extreem-rechts. “Ik constateer één ding”, aldus de PvdA-voorzitter, “ze staan veel dichter bij de PvdA dan wij ons realiseren. Ze zeggen: jullie dwingen ons Janmaat te stemmen, want niemand luistert anders naar ons. Zo gebeurt er iets wat die mensen eigenlijk niet willen: racist zijn.”

Rottenberg noemt de gekozen burgemeester en het correctief referendum belangrijk maar “geen waterdichte garanties”. Vernieuwing van de politieke cultuur moet volgens hem zijn gericht op “permanente betrokkenheid, tegen een cultuur van passiviteit en tevreden afzijdigheid in”.

Ook de Amsterdamse burgemeester Van Thijn hekelde de uitkomst van het Kamerdebat over staatkundige vernieuwing. “Een papierberg heeft een kleine muis gebaard.” Hij pleitte zelf in een rapport ('De burgemeester ontketend') voor een burgemeester die door de gemeenteraad wordt gekozen. Een Kamermeerderheid van CDA en VVD wees dit idee echter deze week van de hand.

“Overal in Nederland staat de politiek onder druk, maar de gekozen burgemeester: no way.” Van Thijn ziet een grote kloof tussen de onvrede in de samenleving en de zelfgenoegzaamheid van de politiek.

Het PvdA-congres spreekt vandaag over het verkiezingsprogramma 'Wat mensen bindt'. Morgen stellen de sociaal-democraten de definitieve kandidatenlijsten vast voor de verkiezingen van de Tweede Kamer en het Europese parlement.