Patrick Modiano

Patrick Modiano Chien de printemps. Uitg. Ed. du Seuil, ƒ 32,25

Een jaar na Un cirque passe verscheen van Patrick Modiano Chien de printemps en in deze nieuwe roman is het ook weer een jaar later dan in de vorige. Het is nu 1964. Op een caféterras ontmoeten de hoofdpersoon en zijn vriendin een Belgische fotograaf, die voor een Amerikaans tijdschrift werkt aan een reportage over de Parijse jeugd. De ik-figuur raakt meteen gefascineerd door de 20 jaar oudere man, en wordt uitgenodigd op zijn atelier in het veertiende arrondisement. Hij stelt hem voor zijn fotomateriaal te archiveren in de hoop meer over hem te weten te komen. De fotograaf laat nauwelijks iets los over zijn leven van vlak voor en in de oorlog. Na een paar maanden verdwijnt hij even plotseling als hij opgedoken was.

De fotograaf is één van Modiano's gebruikelijke personages: een oudere, niet te plaatsen figuur uit de periode, dat zijn eigen vader zo oud was als hij nu en even ongrijpbaar. Via het archiveren hoopt de hoofdpersoon op het spoor te komen van wat hem bezighoudt: hoe geheimzinnig leefde men toen, hoe verborg men zich, hoe gespleten raakte men daarvan? “Ik wilde niet dat mensen en dingen verdwijnen zonder een spoor achter te laten.” Dertig jaar later bedenkt hij in een vlaag van melancholie dat de fotograaf geen ander spoor heeft nagelaten dan een schim.

Deze keer beschrijft Modiano heel nauwkeurig de pleinen, straten, hotels van het veertiende arrondissement van Parijs. Hoe vager de personages zijn, hoe preciezer de achtergrond nodig wordt. In het korte, sober vertelde verhaal geven de grappen met woorden iets luchtigs aan het ongrijpbare verleden. 'Chien de printemps', bromt de fotograaf over het al te mooie voorjaarsweer en na zijn vertrek voelt de hoofdfiguur zich verveeld en nutteloos als de hond in de dichtregels van Paul Eluard in het motto: “(-) alle honden vervelen zich als de baas is weggegaan.”

De Frans/Spaanse schrijver Michel del Castillo kiest vaak situaties, waarin hij zijn herinneringen aan zijn kindertijd tijdens de Spaanse burgeroorlog of zijn belevenissen in Spanje na de oorlog kan verwerken. Le crime des pères speelt zich af in de Catalaanse stad Huesca, waar de timide en angstige adolescent Miguel (zijn vader is naar Frankrijk verdwenen, zijn moeder, een verzetsstrijdster in de burgeroorlog, is al jaren zoek) na veel omzwervingen terecht komt in het gezin van Antón.

    • F.J. van Marle