Onverwachts forse groei van Japanse economie

TOKIO, 10 DEC. Tegen alle verwachtingen in is de Japanse economie in het derde kwartaal niet gekrompen, maar met twee procent op jaarbasis gegroeid. Het cijfer kwam als een complete verrassing.

Het goede nieuws is voor het politiek benarde kabinet van premier Morihiro Hosokawa een geschenk uit de hemel. Niet langer verslechtert de economie, hoewel de centrale bank in haar eveneens vandaag verschenen kwartaalrapport waarschuwde dat meer Japanse ondernemers pessimistisch zijn.

Volgens het Economische Planbureau is het bruto binnenlandse produkt in het derde kwartaal met 0,5 procent gegroeid vergeleken met het tweede kwartaal, toen de economie met 0,4 procent kromp. Op jaarbasis is dat een economische groei van twee procent. Van de 0,5 procent groei kwam 0,4 punt door het aantrekken van de binnenlandse bestedingen en 0,1 punt door extra vraag uit het buitenland.

Tot op de dag van vandaag voorspelden economische onderzoeksinstituten dat de Japanse economie verder zou krimpen. Het nieuws kwam te laat voor de beurs, hoewel de koersen vandaag stegen met 1,9 procent en gisteren al met 3,4 procent omhoog waren gegaan.

Nu de economie herstelt, is ze voor het kabinet een politieke kopzorg minder. Dat neemt niet weg dat het politieke tumult rondom de openstelling van de Japanse rijstmarkt aanhoudt. Vóór 15 december moet Japan een beslissing nemen over het ontwerpakkoord van de GATT, dat voorziet in een gedeeltelijke openstelling (van vier procent in 1995 tot acht procent in 2000). Ter elfde ure is vandaag minister Tsutomu Hata van buitenlandse zaken naar Genève afgereisd voor spoedoverleg met de onderhandelaars van de Verenigde Staten, de Europese Unie en Canada. De vier pleegden de afgelopen jaren regelmatig overleg over de GATT.

Eerst zou deze week de Japanse minister van landbouw gaan. Maar toen de Japanse onderhandelaars vanuit Genève zeiden dat dat geen zin had omdat het voor Tokio slikken of stikken was, werd diens reis afgelast. Dat Hata nu wel is gegaan, gebeurde onder druk van de LDP, de grootste oppositiepartij. De LDP heeft vandaag ook met de socialisten overlegd. Beide partijen zijn fel gekant tegen het ontwerpakkoord van de GATT.

Niemand verwacht dat Hata ook maar een schijn van kans maakt in Genève nog iets voor Japan uit het vuur te slepen. Diens reis dient dan ook vooral om de tegenstanders tegemoet te komen. De premier heeft voor morgen een extra kabinetszitting belegd over de opening van de rijstmarkt. Sommigen houden er rekening mee dat pas op het allerlaatste nippertje het besluit valt.

    • Paul Friese