Onbemande buslijn

SPIJKENISSE, 10 DEC. Busmaatschappij Zuid West Nederland (ZWN) wil een onbemande buslijn tussen de gemeente Spijkenisse en het naburige Hekelingen gaan exploiteren. De “people mover”, een soort kabelbaan die een vaste route heeft, moet buslijn 82 vervangen. Met het opheffen van lijn 82 kan ZWN de bezuinigingen voor 1994 en 1995 in één keer halen. De investeringen voor de “people mover”, zoals camera's voor beveiliging en rails, zouden moeten worden betaald uit een investeringsbijdrage van het rijk.

De “people mover” rijdt momenteel alleen in het Duitse Düsseldorf. De ZWN zou als exploitant voor de beveiliging en controle zorgen door middel van videocamera's. De beslissing of de buslijn naar Hekelingen mag worden opgeheven, ligt bij de gemeente Spijkenisse. Die beslissing moet nog worden genomen. Als burgemeester en wethouders akkoord gaan, verdwijnt de bemande buslijn eind mei.

Volgens R. van Meeuwen van de gemeente Spijkenisse is “eigenlijk niemand echt enthousiast”. “Het is nou niet zo dat je zegt: dat is het wei van Columbus.” Van Meeuwen vindt dat er nogal wat haken en ogen aan het plan zitten. “Bij een onbemande tram krijg je het probleem van het vandalisme en het joy-riding. Dat is in spijkenisse een probleem.” Daarnaast denkt hij dat het een forse investering van de gemeente vergt. “Maar we zitten nog in een vrij vroeg stadium. De ZWN heeft uitgezocht dat het theoretisch mogelijk is. Er is een werkgroep aan het piekeren hoe we dat vandalisme moeten inschatten en de exploitatie rendabel houden. Het gaat allemaal niet zop erg hard.”