Nieuwe provincies kosten extra geld

DEN HAAG, 10 DEC. De instelling van zeven nieuwe provincies zoals voorgesteld in de Kaderwet Bestuur in Verandering, zal jaarlijks 300 tot 400 miljoen gulden extra kosten.

Daarnaast kost de operatie eenmalig een miljard gulden. Dit blijkt uit een onderzoek van het Interprovinciaal Overleg (IPO), het samenwerkingsorgaan van de provincies. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de Kaderwet die regelt dat op termijn stadsprovincies ontstaan rond Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem/Nijmegen, Eindhoven en Enschede/Hengelo. Het kabinet heeft steeds gezegd dat nieuwe provincies zonder extra kosten gevormd kunnen worden. Volgens het IPO moet alleen al voor bouw van zeven nieuwe provinciehuizen en voor de financiering van wachtgelden van ambtenaren een miljard gulden worden uitgetrokken. Bovendien verwachten de provincies dat er 3.000 extra ambtenaren aangenomen moeten worden.