New York

Four Weeks Broadway Gallery New York. Nova Zembla. Lederstraat 9-11, 's Hertogenbosch. T/m 19 dec. Do t/m zo 14-17u.

Een paar weken geleden waren er vijftien jonge, onbekende kunstenaars uit New York in het Amsterdamse W139 te zien. De teneur van die tentoonstelling was somber: de kinderen van de welvaartsmaatschappij zijn groot geworden, halen hun inspiratie uit vuilnisbelten, pornoblaadjes en televisie, en zijn onderling net zo inwisselbaar als de consumptie-artikelen die hen omringen.

Het is toeval dat nu ook in het Bossche kunstenaarsinitiatief Nova Zembla Newyorkse kunstenaars exposeren. Anders dan in W139, waar de selectie van kunstenaars door Nederlanders werd gemaakt, kozen voor Nova Zembla een Amerikaanse kunstenaar en diens dochter - Abraham en Nava Lubelski - vijfenveertig kunstenaars uit één stal, de Broadway Gallery in SoHo.

Ook in Den Bosch vind je pop art- en cartoon-achtige verwijzingen naar massacultuur en de geestelijke armoede, c.q. rijkdom die daaruit voortspruit - al dan niet uitgedrukt in fraaie esthetische beelden. Maar over het algemeen nemen de kunstenaars in Nova Zembla veel concreter politiek stelling dan hun collega's onlangs in Amsterdam. “De cruciale verantwoording van de moderne kunstenaar,” zegt Elliott Barowitz, kunstenaarslid van Red, Grey and Blue, een netwerk van politiek geëngageerde, oudere Amerikaanse kunstenaars, “is onrechtvaardigheid aan de kaak stellen to the extent that s/he is capable.” De kunstenaar als ziener en moraalfilosoof. Dat kan goed mis gaan, maar soms ook niet. In Nova Zembla geen vage schijngevechten van onbekende soldaten of de holle esthetiek van gelakte cornflakes, maar een bloeddorstige, in bikini gehulde Golfoorlog pin-up van Ortho 13, en een angstaanjagend mooi geschilderd grote stads-inferno van de Spanjaard Jose Baquero. Barrowitz zelf toont fotomontages, bijvoorbeeld van Nancy Reagan en 'thunderbird' Margaret Thatcher die elkaar omhelzen onder de uitvergrote tronie van Reagan. 'A great moment in the history of sexual politics' staat eronder. Tegelijkertijd doen twee vliegtuigen aan 'bumper-kissing'. De boodschap is duidelijk: hier wordt een dodelijke liaison gesloten.

    • Lucette ter Borg